Следващия месец започва изграждането на най-дългия тунел на Балканите по

...
Следващия месец започва изграждането на най-дългия тунел на Балканите по
Коментари Харесай

България ще строи най-дългия жп тунел на Балканите

Следващия месец стартира построяването на най-дългия тунел на Балканите по жп линията Елин Пелин-Костенец, оповестява " Монитор ".

В тунела влаковете ще могат да се движат със скорост 160 км/час, заяви генералният шеф на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ инж. Красимир Папукчийски. По думите му през идващия програмен интервал България ще получи 730 млн. евро за създаване на ж.п. линии и гари.

Железопътният превоз единствен работи в направление екология. Изключително значимо е желанието на Европейската комисия за оповестяване на 2021 г за „ Европейска година на жп превоза “, разгласи инж. Папукчийски като акцентира, че в идващия програмен интервал жп превозът е приоритет.

2 милиарда евро е общият бюджет на новата стратегия " Транспортна съгласуваност ”, от които 730 млн. евро са за ж.п. планове на НКЖИ.

Акцентите на новата оперативна стратегия са транспортната съгласуваност, възстановяване на връзките сред обособените типове превоз - с летище, пристанище и развиване на Северна България посредством пътни планове и създаване на жп възли, съобщи инж. Галина Василева, която е началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “.

По сегашната оперативна стратегия двата огромни плана за модернизацията на жп секторите Елин Пелин-Костенец и Пловдив-Бургас е реализиран забележителен прогрес след средата на 2019 г, заяви тя. Всички съществени контракти по тях към този момент са подписани и се извършват.

Предвижда се първа фаза на плана „ Елин Пелин-Костенец “ да се извърши в настоящия програмен интервал. Следващата фаза е планувана да се извършва през идващия програмен интервал.

Поради неспособност ресурсът да бъде усвоен в настоящия програмен интервал се приготвя основна смяна на Оперативната стратегия. Затова като допълващ е включен планът за рационализация на жп линията Волуяк-Драгоман, който ще бъде приключен до 2023 година

По механизма за „ Свързана Европа “ от наличния бюджет за България от 406 млн. евро европейско финансиране, 87% или 350 млн. евро са за планове, които НКЖИ извършва сега.

Допълнително при започване на тази година бяха контрактувани още 30 млн. евро за пет по-малки плана, с които НКЖИ кандидатства наедно с другите страни членки от общия пакет за „ Свързана Европа “.

Основните заложени цели са довеждане докрай на направлението Волуяк-Драгоман, границата, започване на жп връзката сред София и Северна Македония. Има подготвеност да бъде стартират жп секторът Перник-Радомир. Трети приоритет е построяването на оборудванията по жп линията Карнобат-Синдел, която е извънредно натоварена.

В новата оперативна стратегия са включени също създаване на уреди, нововъведения, рационализация на гаровите комплекси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР