Следващите сигнали, които смятаме да пуснем, са към КЗК и

...
Следващите сигнали, които смятаме да пуснем, са към КЗК и
Коментари Харесай

АИКБ ще пусне сигнали към КЗК и КЕВР за цената на тока

Следващите сигнали, които считаме да пуснем, са към Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Ограниченото предложение е разследване и на централизация в производителите и в търговците на електрическа енергия. Има търговци, които са изкупили огромна част от базовите мощности на огромните ни централи, разполагат с голям потенциал от електрическа енергия за година напред и надлежно могат да лимитират предлагането на платформата „ Ден напред ” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли. Другият сигнал, който ще подадем в Комисия за защита на конкуренцията, е за централизация при някои от търговците и при някои от производителите.

Това съобщи по Нова тв Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Припомняме, в четвъртък от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до основния прокурор по отношение на пазара на електрическа сила и по-конкретно – незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа енергия на платформата „ Ден напред “.

„ Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако откри данни за осъществено закононарушение, да повдигне обвиняване против възможните причинители ”, разяснява шефът на АИКБ.

„ Сигналът е съответен и къс – той показва търговията на Българската самостоятелна енергийна борса на 3 юли. Данните са съответни. На този ден цената на платформата „ Ден напред ” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електрическа енергия от междинната цена в Европа и три пъти по-скъпа в сравнение с в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на незадоволителното предложение, от друга – на повишеното търсене. Нашият сигнал е ориентиран основно към незадоволителното предложение.

Сигналът е против държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток ” 2, защото на същия ден тя не работи с цялостния си потенциал, а с една трета от конфигурираната мощ и до една втора от разполагаемата в съответния ден мощ ”, изясни Иванов.

Източник: novini.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР