Следващата седмица в Стара Загора ще гостува арх. Фикрие Булунмаз,

...
Следващата седмица в Стара Загора ще гостува арх. Фикрие Булунмаз,
Коментари Харесай

Жената, възстановила Желязната църква в Истанбул, ще гостува в Стара Загора       

Следващата седмица в Стара Загора ще гостува арх. Фикрие Булунмаз, която има най-сериозен принос за възобновяване на желязната черква „ Свети Стефан ” в Истанбул. В продължение на седем години тя е началник на реставрационните и ремонтни действия по храма. Арх. Булунмаз е взела участие и в реставрирането на църквата „ Света София “ и на Джумая джамия в Пловдив.
Фикрие Булунмаз родена е през 1960-а в Карабюк Ефлани, само че живее в Истанбул. Завършила е Технически университет. Според нея единствената непокътната желязна черква - българската „ Св. Стефан “, е най-красивата. Арх. Булунмаз взе участие в семинари с експерти и студенти в Истанбул и в чужбина и които за работата по реставрацията на храма. Пише и книга за дейностите по възобновяване на българската Желязна черква. През февруари тази година на архитектката беше връчен почетен плакет на Народното събрание от ръководителя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.
Срещата с арх. Фикрие Булунмаз е на 17 май от 14 часа в зала „ Петко Рачов Славейков “ в постройката на община Стара Загора. Инициативата за нея е на Камарата на инженерите в капиталовото планиране в Стара Загора и се осъществя със съдействието на община Стара Загора и Камарата на архитектите в града.
Желязната черква “Св. Стефан ”, издигната в края на XIX век, %струва на българската страна над 1 милион франка. Реставрацията й в първичния й искра е финансирана от Истанбулската огромна община. Вложени са към 3,5 милиона евро, от които единствено 390 хиляди са предоставени от българската страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР