Следващата седмица САЩ ще поставят в центъра на вниманието на

...
Следващата седмица САЩ ще поставят в центъра на вниманието на
Коментари Харесай

САЩ ще поставят в центъра на вниманието на ООН протестите в Иран

Следващата седмица Съединени американски щати ще слагат в центъра на вниманието на Организация на обединените нации митингите в Иран, провокирани от гибелта на млада жена в полицейски арест и ще търсят способи за поощряване на надеждни и самостоятелни следствия на нарушаванията на правата на индивида в Иран, заяви Ройтерс.

Съединени американски щати и Албания ще проведат неофициална среща в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в сряда, съгласно записка която бе показана от Ройтерс. Иранката Ширин Ебади, която е Нобелов лауреат за мир и родената в Иран актриса и активистка Назанин Бониади ще дадат брифинг.

" На срещата ще бъде изтъкнато продължаващото угнетяване на дамите и девойките, както и на членовете на религиозни и етнически малцинствени групи в Иран ", се споделя в бележката. " Ще бъдат набелязани благоприятни условия за поощряване на надеждни и самостоятелни следствия на иранските нарушавания и злоупотреби с правата на индивида от страна на иранското държавно управление. "



Независимият следовател на Организация на обединените нации по въпросите на правата на индивида в Иран Джаваид Рехман също би трябвало да приказва на срещата, на която може да участват и други страни членки на Организация на обединените нации, и правозащитни групи.

Иран е обзет от митинги след гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини в полицейския арест предишния месец. Размириците се трансфораха в национален протест на иранците от всички пластове на обществото, което съставлява едно от най-смелите провокации против духовното управление след революцията от 1979 година

Иран упреква задграничните си врагове и техните сътрудници за размириците.

Мисията на Иран към Организация на обединените нации в Ню Йорк упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, че злоупотребяват " за реализиране на политическите си цели ".

" Като се има поради тяхното двуличие, потреблението на двойни стандарти и изборното използване на правата на индивида, намираме изказванията на Съединени американски щати в поддръжка на иранските дами за лъжливи и лишени от положителни планове ", се споделя в известието.

Групи за отбрана на правата на индивида настояват, че минимум 250 протестиращи са били убити, а хиляди са били задържани в цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР