Следващата седмица НАСА прогнозира, че може да се появи метеорният

...
Следващата седмица НАСА прогнозира, че може да се появи метеорният
Коментари Харесай

НАСА: Следващата седмица е възможна огромна метеорна буря

Следващата седмица НАСА предвижда, че може да се появи метеорният поток Тау Херкулиди. Но може и да не се случи.

С малко галактически шанс евентуално може да ни чака метеорна стихия с епични мащаби идващия вторник преди изгрев (в някои страни - в понеделник вечер).

Източникът на метеорния поток е краткопериодната комета 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Въпреки името, радиантът за Тау Херкулидите в действителност в този момент се е пренесъл от съзвездието Херкулес в прилежащото съзвездие Воловар (Boötes). За страдание, преименуването на потока на Богориди („ Boötids “) също е проблематично, защото към този момент има и юнски метеорен поток със същото име. Днес радиантът на потока се намира на към 8 градуса от ярката звезда Арктур (α Boötis; Алфа от Воловар), в посока на кълбовидния куп Месие 3 и Алкаид (Eta Ursae Majoris), ситуиран в върха на дръжката на Голямата мечка.



Радиантът за метеорите Тау Херкулиди. Кредит: The American Meteor Society.

Метеорният поток ще се появи поради срещата на Земята през 2022 година с потока от фрагменти от разпада на кометата през 1995 година Това събитие докара до фрапантно увеличение на яркостта на кометата - цели 400 пъти. Сега кометата не е покрай Земята – в действителност е на 1,4 астрономически единици (AU) – само че събитието от 1995 година би трябвало да сътвори порядъчен поток от частици над нашата планета.

Кометата Schwassmann-Wachmann 3 (73P) е обвързвана с необятно публикувано, в това число измежду нашите жълти медии, " предсказване за края на света " през 2015 година, въпреки че кометата се е рападнала доста години преди този момент.

Американският метеорно общество (AMS) е прецизирало времето за срещата до 4:45-5:17 универсално време (UT) във вторник, 31 май. За страдание по това време в България слънцето ще е изгряло. Радиантът ще бъде тъкмо в зенита над Калифорния по това време, само че и по-голямата част от Северна и Южна Америка ще бъде добре ситуирана за наблюдаване на метеорната интензивност. Луната ще бъде в новолуние предния ден на 30 май, което ще е още един плюс за наблюдаващите



Сайтът Univers Today планува, че " при 10-кратно нарастване ще може да се види зенитно часово число ZHR (броят метеори, които могат да бъдат следени в границите на един час при ясно нощно небе) от ~140 метеора на час – сходно на годишните потоци Джеминиди или Персеиди. Ако се доближи 100-кратно или по-високо нарастване... е, нещата могат да станат забавни ".



Но може и да не стане по този начин. Не е известно тъкмо какъв брой и в каква посока кометата 73P е изхвърлила парчета по време на събитието от 1995 година - това може да докара до по-интензивна (или по-слаба) стихия от предстоящото. Освен това потокът Тау Херкулиди се доближава към Земята, настигайки я откъм гърба, което го прави по-бавен и ще са нужни по-големи частици от нормално, с цел да се освети небето. Освен това ZHR числата са за идеалната скорост, в случай че се одобри мрачно небе с радиант непосредствено над главата - множеството наблюдаващи ще видят по-малко в реалност.

Анатомия на метеорната стихия
Обикновено ZHR от 1000 или повече се смята за неофициална граница за метеорна стихия, спрямо дребен метеорен " дъжд ". Обикновено по време на годишните Джеминиди или Персеиди може да се видяъ метеор или два един път на всяка минута. При ZHR от над хиляда на час, би трябвало да се вижда метеор на всеки няколко секунди, в това число ярки огнени топки.

Наблюдатели, които са били очевидци на Леонидите от 1966 година, които доближават невероятните 80 000 метеора на час, означават по какъв начин потокът, предаван от радианта, дава на фена фактически чувство за придвижването на нашата планета в космоса, като „ Стар Трек “ резултат, сходен на " скок в хиперпространството ".

Анатомията на Тау Херкулидите от 2022 година има известна аналогия с друга огромна стихия от предишното - към този момент несъществуващите Андромедиди. Източникът на този поток е към този момент несъществуващата „ изгубена комета “ 3D/Biela, за която се счита, че се е разпаднала и произвела някои от огромните метеорни стихии от края на 19 век.



Наблюдение на метеорна стихия
Добрата вест за нас, от България, е, че метеорните стихии не четат прогнози и постоянно могат да стартират малко по-рано от предстоящото, тъй че има вяра да зърнем преди изгрева на 31-ви някой метеор за шанс или даже да чуем метеорите да пукат по радио, настроено на свободна периодичност FM.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР