Следващата седмица на 31 август, във вторник, Червената планета ще

...
Следващата седмица на 31 август, във вторник, Червената планета ще
Коментари Харесай

На 31 юли Земята и Марс ще са най-близо от 15 години

Следващата седмица на 31 август, във вторник, Червената планета ще бъде най-близо до Земята за последните 15 години.

Двете планети ще бъдат на единствено 57,6 милиона километра една от друга. Интересно ще бъде и в петък, когато Марс и Слънцето ще бъдат на тъкмо противоположните страни на Земята. Същия ден елементи от света ще видят и цялостно затъмнение на Луната.

Марс към този момент е по-светъл от нормално и ще свети още повече, ще наподобява максимален във вторник. Астрономите чакат добра видимост на планета и при започване на август.

В момента солидна прашна стихия върлува на Марс, като гълтам съвсем цялата планета и затъмнява детайлите от повърхността, които нормално се виждат през телескопите (space telescope  ). Марсианската атмосфера е толкоз цялостна с прахуляк, че роувърът на Opportunity на НАСА не може да зареди батериите си, тъй като слънчевата светлина достигаща до неговите панели не е задоволителна.

Добрата вест за целия марсиански прахуляк е, че той отразява слънчевата светлина, което прави още по-ярка Червената планета, изяснява астрономът Хари Аугенсен.

„ Това е превъзходно и блестящо като светлина на писта за кацане на аероплан “, споделя Аугенсен. „ Не е толкоз светла, колкото Венера, само че въпреки всичко поради оранжево-червения цвят, в действителност не можеш да пропуснеш Марс в небето.

През 2003 година Марс и Земята бяха най-близо от 60 000 години – едвам на 55,7 милиона километра. НАСА съобщи, че това няма да се случи още веднъж до 2287 година. При идващият непосредствен метод през 2020 година, двете планети ще бъдат на 62 милиона километра една от друга, съгласно НАСА.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР