Следващата седмица големите американски банки ще представят финансовите си отчети

...
Следващата седмица големите американски банки ще представят финансовите си отчети
Коментари Харесай

Банките в САЩ заделят 4 млрд. долара за покриване на лоши заеми

Следващата седмица огромните американски банки ще показват финансовите си доклади за третото тримесечие на годината. Експерти плануват те да разгласят по-малки облаги от упованията, като основната причина за това е свиването на стопанската система.

Реклама
Това не е единственият проблем пред финансовите институции, които са мощно повлияни от следствията от войната на Русия в Украйна. Според анализатори огромните банки ще заделят над 4 милиарда $ за покриване на евентуални загуби от неприятни заеми. И макар че тази сума не е дребна, предстоящите хранителни запаси ще бъдат доста по-малки от заделените от банките при започване на пандемията през 2020 година Тогава те усилиха запасите си с десетки милиарди долари, с цел да се приготвят за икономическия потрес, който значително беше избегнат с помощта на невиждани парични и фискални тласъци.

Сега, когато търсенето на заеми продължава да нараства, банките се приготвят за опцията покачващите се лихвени проценти да забавят стопанската система и да доведат до по-високи загуби поради невръщане на заеми. Това терзание на банкерите към този момент се отрази на цените на банковите акции.

Общата икономическа вероятност се утежни ненапълно и затова би било естествено да чакаме известно повишаване на банковите запаси, споделя пред Financial Times Кен Уздин, банков анализатор в Jefferies. " В този миг няма доста огромни упования за неотложно увеличение на загубите. Но по-големият въпрос е по какъв начин ще наподобява стопанската система през идната година до 18 месеца ", прибавя той.

Шестте най-големи американски банки по мярка на активите - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo и Morgan Stanley, ще заделят общо към 4.5 милиарда $ хранителни запаси за загуби от заеми в докладите си за третото тримесечие. Това сочат прогнозите на анализатори, формирани от Bloomberg.
Реклама
Индексът KBW Bank се е намалил с към 22% през тази година спрямо почти 20% спад на референтния показател S&P 500. Тази наклонност отразява опасенията, че повече заеми ще се влошат, макар че възходящите лихвени проценти оказват помощ на банките да усилят чистия си лихвен приход - разликата сред това, което заплащат за депозити, и това, което печелят от заеми и други активи. По-малки облаги Според специалисти банките ще отчетат и по-ниски облаги. Очакванията им са да има намаления на чистия приход, откакто турбулентните пазари затрудниха активността на капиталовото банкиране и кредиторите заделиха повече средства, с цел да покрият загуби от кредитополучатели, които закъсняват с заплащанията си. Допълнителни фактори са и по-слабият интерес към сливания, придобивания и първоначални обществени предлагания.

Анализаторите чакат облагата на JPMorgan да спадне с 24%, до момента в който тези на на Citigroup и Wells Fargo да намалеят със надлежно 32% и 17%, съгласно данните на Refinitiv I/B/E/S, представени от Reuters. Goldman Sachs се планува да регистрира 46% по-ниска облага през третото тримесечие, а съперникът Morgan Stanley - с 28%.
Свързани публикации Идва време за разрешаване на корпоративните дългови проблеми 7 октомври 2022, 06:56 Фед увеличи лихвата с 0.75 пункта за трети следващ път 22 септември 2022, 09:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР