Следващата година ще има промяна на върха в прокуратурата и

...
Следващата година ще има промяна на върха в прокуратурата и
Коментари Харесай

Демократична България извади график за съдебните промени

" Следващата година ще има смяна на върха в прокуратурата и във Висшия правосъден съвет. Очаквам да има ново искане за премахване на основния прокурор от страна на новия правосъден министър Надежда Йорданова. Най-късно идната есен ще има различен състав на Висш съдебен съвет, само че не можем да чакаме толкоз, тъй като той задоволително се дискредитира ". Това разгласи в предаването " Офанзива " по НоваНюз депутатът от " Демократична България " Атанас Славов.

По думите му двама членове липсват в този момент, което слага под въпрос легитимността на Висшия правосъден съвет.

Той се надява Галина Захарова да бъде определена за ръководител на Върховния касационен съд. " Тя е неоспорим експерт. Ако са желали, да са излъчили други кандидатури ", сподели Славов. И добави, че би трябвало да се резервира магистратският статут на членовете на Висш съдебен съвет, а е нужна и смяна във вземането на решения с двойни болшинства.

" Трябва да може да се регистрира волята на съдиите, директно определени от съдии, когато се вземат кадрови решения. Необходима е смяна на квотите - политическа и гражданска във Висш съдебен съвет. Затова обаче е нужна конституционна смяна. До 6 месеца ще имаме съответни хрумвания за промени в Конституцията ", разкри той. И разясни, че визията на " Демократична България " е в прокуратурата да има приети експерти от другите юридически специалности и научните среди.

По тематиката за надзора на законността Славов разяснява, че прокуратурата не трябва да се меси във всевъзможни процедури и да се дават наставления на органи. " Правомощията би трябвало да бъде стеснени до протестиране на незаконен акт ", акцентира депутатът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР