Следващата битка на президента на САЩ Доналд Тръмп на търговския

...
Следващата битка на президента на САЩ Доналд Тръмп на търговския
Коментари Харесай

Заплахата на САЩ за автомита срещу Европа може да е Троянски кон

Следващата борба на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на комерсиалния фронт може да включва налагането на по-високи мита върху вносните коли от Европа.

Това обаче няма да е крайната цел на Белия дом, счита икономистът от Bank of America Merrill Lynch Дейвид Хоунър.

Вместо това, сходен ход може да се окаже “Троянски кон ” за по-голяма договорка в областта на селското стопанство, твърди Хоунър.

След като Тръмп наложи по-високи мита на китайските артикули, всички погледи се насочват към евентуална комерсиална война сред Съединени американски щати и Европа. Президентът заплаши още предходната година, че ще наложи 25% мита върху вноса на коли от Европейския съюз.

Засега това не се е случило, само че се чака да бъде взето решение за вноса на коли от Европа до 18 май.

Според Хоунър обаче на Белия дом му следва сложен път.

“Смятаме, че ще има най-малко един опит от страна на Съединени американски щати да се реализиран някакви отстъпки от страна на Европа. Ще бъде доста мъчно, изключително в случай че Тръмп в действителност стартира полемиката за селското стопанство, ” споделя Хоунър пред CNBC.

“Някои хора настояват, че митата върху автомобилния импорт може в действителност да са Троянски кон за започването на договаряния по отношение на селското стопанство, тъй като това е сферата, където е в действителност огромният бизнес сред Съединени американски щати и Европа. Селскостопанският бранш в Европа е политически доста сензитивен, когато става въпрос за допускането на американски импорт. ”

Фермерите, които са основен сегмент от електората на Тръмп, изпитват усложнения в резултат на комерсиалната война с Китай, а това е притеснително за президента, с оглед желанието му да бъде избран отново през 2020 година

След като заплаши вноса на коли от Европа с по-високи мита, Тръмп се срещна с президента на Европейската комисия, като двамата взеха решение да търсят комерсиално съглашение и отбягване на митата. Близо година след тяхната среща двете страни към момента не са почнали публични договаряния.

Анализатори обаче считат, че митата за Китай са знак за това какво следва за Европа. Миналия понеделник показателят, следящ книжата на европейските автопроизводители, падна с над 3% след изказването на Тръмп през уикенда по отношение на митата.

Сделка към момента може да има, стига Съединени американски щати да ограничи комерсиалните договаряния с Европейски Съюз единствено до колите, счита Хоунър.

“Ако полемиката обаче включва и селското стопанство, тогава ще стане доста, доста рисковано ”, прибавя той.

“Европа в тази ситуация е косвена жертва, тъй като Европа не може да се похвали с задоволително огромен стопански напредък. Европейски Съюз в действителност зависи доста от търговията и това сега е Ахилесовата му пета, ” счита Хоунър.

Според службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати, вносът на страната на селскостопански артикули от страните от Европейски Съюз възлиза на 23.9 милиарда $ през 2018 година, до момента в който износът на селскостопански артикули от Съединени американски щати за Европейски Съюз е на стойност 13.5 милиарда $.

Вносът на коли в Съединени американски щати от Европейски Съюз доближава 56.4 милиарда $. Като цяло комерсиалният недостиг на Съединени американски щати с Европейски Съюз е 169.3 милиарда $ през 2018 година, което е с 11.8% повече, спрямо 2017 година

Откакто встъпи в дължност, Тръмп провокира главните търговски сътрудници на Съединени американски щати, включително Европейски Съюз, Китай и Канада, във връзка със считани от него за нелоялни практики, които ощетяват американските чиновници и компании.

Евентуални щатски мита върху вноса на европейски коли биха засегнали немската автомобилна промишленост изключително тежко. Съединени американски щати е най-важната единична експортна дестинация за Германия, след страните от Европейски Съюз. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР