Препис: Фиона Хил за „Face the Nation“, 27 август 2023 г.

...
Следва препис от интервю с Фиона Хил, бивш старши директор
Коментари Харесай

Следва препис от интервю с Фиона Хил, бивш старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност по време на Тръмп администрация, излъчен в „Face the Nation“ на 27 август 2023 г.

НАНСИ КОРДС: Добре дошли отново. Следственият комитет на Русия потвърди днес, че останките на лидера на Вагнер Евгений Пригожин са идентифицирани положително, заедно с останалите девет души, които загинаха при самолетна катастрофа миналата седмица. Към нас се присъединява Фиона Хил, старши сътрудник в института Брукингс и бивш експерт по Русия в Белия дом. Добро утро, Фиона. Благодаря ви много, че сте тук. И така, руският президент Владимир Путин твърди, че няма нищо общо с това. Има ли някой в ​​дипломатическите среди, който да вярва в това?

БИВШ ДЪЛЖИТЕЛ НА NSC ФИОНА ХИЛ: Съмнявам се. И вижте - мисля, че това, което със сигурност можем да кажем, е, че той не е наредил това да не се случва, защото има много хора, които рисуваха мишена на гърба на Пригожин. Самата система очакваше той да бъде изваден от картината по някакъв начин. Предполагам, че въпросът беше какъв ще бъде методът и всъщност мисля, че през последните два месеца имаше по-голям шок, не само в международен план, но и в страната, въз основа на информация от източник, че фактът, че нищо не се е случило с Пригожин, и че му беше позволено да се разхожда, сякаш наистина не е извършил пуч точно преди два месеца.

НАНСИ КОРДС: Знаете ли, обикновено враговете на Путин са склонни да бъдат отровени, или избутани през прозорците, или застреляни. Защо да си правите труда да бомбардирате самолет?

ФИОНА ХИЛ: Е, все още не знаем точно как е бил свален самолетът, но предполагам, че ще разберем повече, докато нещата вървят напред. Искам да кажа, отново съм сигурен, че руското правителство, Кремъл, ще обвини всякакви други хора за извършването на това действие, ако изглежда, че е резултат от взривно устройство, знаете, например. Но това е толкова драматично, толкова е зрелищно, че, разбира се, човек трябва да се запита дали това е направено за демонстративния ефект от него. И в миналото сме имали мистериозни самолетни катастрофи, свалящи руски лидери. Имаше един много известен генерал, Александър Лебед, например, който загина при катастрофа с хеликоптер, така че това не е нещо нечувано. И в други ситуации, разбира се, имахме Пакистан, Бангладеш, Китай, където имаше загуба на ключови хора при самолетни катастрофи, така че мисля, че това е нормално, за съжаление.

НАНСИ КОРДС: И има някаква симетрия, нали, в бързането на Пригожин към Москва в онзи неуспешен бунт, когато групата Вагнер свали няколко руски самолета?

ФИОНА ХИЛ: Точно така. Така че това също е част от идеята за този, който живее с меч, умира от меч, око за око. Факторът отмъщение е заложен в системата. Имаше много шум от страна на униформените военни и особено на авиацията за някакво възмездие за това, било то в законна форма. Но вижте, той свали пропорционален брой хора в руския военен самолет, както казахте тук, така че отново има симетрия и символизъм във всичко това - във всичко това, което е неизбежно в руския вътрешен контекст, тъй като както и за останалите, които го гледаме отвън.

НАНСИ КОРДС: Групата Вагнер беше толкова ключова за руската армия във войната в Украйна. Сега има съобщения, че руското правителство изисква от бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност. какво ще значи това Смъртта на Евгений Пригожин, какво ще означава това за войната в Украйна?

ФИОНА ХИЛ: Е, не мисля, че това всъщност ще означава нещо значимо за войната в Украйна по отношение на самата военна кампания. Вече виждахме, че Вагнер се изтегля, той се изтегля след действията в Бахмут, където те бяха в разгара на сраженията там, в този град, който, разбира се, знаете, беше толкова във фокуса на касапницата на войната през последните няколко месеца. Но това вече беше ускоряващ фактор във всички поредици от събития през последните два месеца. Идеята, че групата Вагнер ще бъде демонтирана и рекорпорирана или включена за първи път в руската армия. И това беше един от факторите, които самият Пригожин изтъкваше като причина да предприеме похода си към Москва. Той не искаше момчетата му да бъдат поставени под командването на централната руска армия. Така че мисля, знаете ли, това, което можем да видим от всичко това е, че Вагнер беше доста решаващ за тези ранни етапи, тези първи няколко части от кампанията в Украйна, а сега руското правителство и Путин искат да имат по-централизиран контрол . Той даде дълга каишка на Вагнер и Пригожин явно прекали с тази каишка.

НАНСИ КОРДС: Вие толкова внимателно изучавате Владимир Путин. Ти си седнал на масата срещу него. Как трябва да мислим за неговата власт в Русия сега след това вероятно убийство? Имаше период от време, след като Пригожин се втурна към Москва, където изглеждаше, че елитите, коментаторите в Русия се чувстваха по-комфортно да говорят срещу Путин, срещу войната. Изглеждаше слаб. Как ти се струва положението му сега?

ФИОНА ХИЛ: Е, не само други коментатори се изказаха открито, но и самият Пригожин каза, че тази война е била грешка. Но в основата си той действаше, защото искаше да се увери, че войната е спечелена и това беше част от темата на неговия бунт. Сега други коментатори, както правилно казахте, включително, знаете ли, някои висши генерали, бяха ударени - буквално ударени обратно и изхвърлени от картината за това, че казват същите неща. Това, което Путин казва с това убийство, независимо дали той наистина го е извършил или не, посланието ще бъде много ясно предадено на всички, без да се говори сега. Закопчайте се. Всички стоят зад тази кампания в Украйна. Ето защо казвам, че не мисля, че това наистина ще промени начина, по който руснаците подхождат към това. И няма никакво място за нелоялност. Едно от нещата, които Путин каза, че бяха много забележителни, когато се случи бунтът, пучът, преди два месеца, беше, че предателите, които извършат това, ще получат неизбежно наказание. Виждали сме неизбежна смърт в резултат на това, че всички са били предсказани. Имам предвид, че всички очаквахме нещо подобно през последните два месеца. Посланието към цялата система е, не опитвайте нищо. И дори не критикувайте, бих казал, в този конкретен момент, защото видяхме толкова много действия срещу хора, които говорят открито.

НАНСИ КОРДС:  И Пригожин може да не е последният, който ще бъде набелязан. Фиона Хил, експерт по Русия, много ви благодаря, че сте тук днес.

ФИОНА ХИЛ: Благодаря ви.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР