Следобедната дрямка се оказва полезна за здравето. Изследователи са открили,

...
Следобедната дрямка се оказва полезна за здравето. Изследователи са открили,
Коментари Харесай

Следобедната дрямка е здравословна. Но не всеки ден.

Следобедната сънливост се оказва потребна за здравето. Изследователи са разкрили, че който си поспива постоянно следобяд, прави нещо положително за мозъка си - той старее по-бавно, написа научният вестник Sleep Health.

Това са чудесни вести! Според това проучване постоянният следобеден сън е потребен за мозъка в дълготраен проект - той лимитира риска от деменция и други заболявания.

За задачите на проучването учени от Уругвай и Англия са анализирали взаимно данни от 378 932 души на възраст сред 40 и 69 години. Изводите на изследването сочат даже, че има хора, които са генетично предразположени към това да се нуждаят от следобедна сънливост.

Според откриватели на съня в Масачузетската болница има три вида хора, за които следобедната сънливост е доста значима: тези, които стават доста рано, тези, които имат проблеми със съня, и хората, които по генетични аргументи се нуждаят от повече сън. Така че, в случай че ви се спи повече и се чувствате изтощени по-често - може би просто подобен е генът ви.

Подобрява ли дрямката когнитивните ни качества?

Не е ясно дали менталните ни качества се усилват, в случай че спим повече. Изследователи от американския щат Мичиган не са открили сериозна връзка сред множеството следобеден сън и повишените когнитивни качества. А учените от Уругвай не откриват доказателства за повишение на успеваемостта на времето за реакция и образната обработка.

Всъщност броят на изследванията по въпроса със следобедния сън е учудващо огромен. Едно китайско проучване да вземем за пример демонстрира, че обедната сънливост усъвършенства когнитивните качества при възрастни хора.

В доста западни страни не се гледа с положително око на дремките денем, само че пък сиестата е доста известна с изключение на в Испания, в страни като Китай и Япония. " В Китай времето за сънливост е неизменима част от графика след обяд и доста хора го вършат, до момента в който са на работа или в учебно заведение ", изяснява Шаопен И от Университета в Делауеър.

Възможно ли е следобедният сън да вреди?

Според друго китайско изследване, цитиращо данни от Англия, обаче излиза наяве, че честите или постоянни следобедни дремки се асоциират с 12 на 100 по-висок късмет от насърчаване на хипертония и 24% по-голям късмет от сърдечен удар. Това звучи притеснително.

Това изследване обаче е обхващало много огромен % мъже, които са по-предразположени към сходни здравословни проблеми. Участвали са и по-голям % хора с ниски приходи и обучение - такива, които са пушачи, пият алкохол всеки ден и страдат от бодърствуване.

Високото кръвно налягане или несъразмерното затлъстяване също могат да доведат до отмалялост над междинното равнище. Нуждата от сънливост също се свързва със затлъстяването, само че не е наложително следобедният сън да е отговорен за влошеното здраве. Изследователят на съня Майкъл Гранднер от Университета в Аризона вижда това по следния метод: " Тези, които не могат да спят през нощта, постоянно подремват денем. Лошият нощен сън се свързва с по-лошо здраве, а дрямката не е задоволителна, с цел да компенсира ".

Перфектният следобеден сън

Според едно проучване от Швейцария дремките са потребни за сърцето, единствено в случай че са понякога. Така че е потребно единствено в случай че си го позволявате един път или два пъти седмично. Проучването демонстрира, че дремки " понякога "  намаляват риска от сърдечно-съдови болести, само че не трябва да се практикуват всеки ден.

В резюме: да си почивате следобяд от време на време е добре за сърцето и мозъка. 20-30 минути сънливост е задоволителна, с цел да не преминем в REM етапа на съня и да се събудим по-уморени, в сравнение с сме легнали. А в случай че имате проблеми със съня през нощта, по-добре да не спите следобяд.

***
Вижте това видео от нашия списък:

Защо сънят е толкоз значим

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР