След заседание на партийното ръководство късно тази вечер ПП обяви,

...
След заседание на партийното ръководство късно тази вечер ПП обяви,
Коментари Харесай

ПП оттегли кандидатурата на Никола Минчев за шеф на парламента

След съвещание на партийното управление късно довечера Политическа партия разгласи, че отдръпва кандидатурата на Никола Минчев за ръководител на Народното събрание. Освен това групировката няма да издига различен кандидат, ще гласоподава против Росен Желязков от ГЕРБ и към този момент не е решавала да поддържа който и да е било различен. Часове по-рано Демократична България предложи Минчев и Желязков да поемат председателство ротационно - като излаз от ступора, настанал след първото съвещание на Народното събрание през днешния ден. И макар че се появиха позитивни отзиви в Политическа партия за концепцията, финално партията отсече, че няма да се забърква в сходни неща. Реално ротацията означаваше съглашателство с ГЕРБ. Съвсем разбираемо Бойко Борисов горещо прегърна концепцията. Политическа партия отхвърли тъкмо такава оферта.

" Ротационното председателство би било мощно неефективно, обикновено е Народното събрание да има един ръководител ", съобщи Асен Василев на ексклузивен брифинг към 22 часа. " Ние, които имаме вяра, че имаме най-хубавия претендент, вършим стъпка обратно. Но всички наши гласоподаватели би трябвало да са безусловно сигурен, че нашите предизборни обещания ще бъдат спазени. Няма да създадем подмолни ангажименти ", добави Кирил Петков. " Тъй като се появи обвиняване, че пречим  да се направи избор, парламентарната група реши на свое съвещание на утрешното гласоподаване да не издига претендент и да даде опция на останалите да проведат гласоподаване ", разясни Андрей Гюров. А Василев си разреши даже да назова " малоумно " желанието на ГЕРБ да разчита на Политическа партия, откакто свали правителството й. " Не желаеме да вкарваме страната в конституционна рецесия и по тази причина даваме стъпка обратно ", заключи Василев. 

 

ИДЕЯТА ЗА РОТАЦИЯ

До предложението за ротация се стигна след съвещание на парламентарната група на Демократична България късно следобяд. Освен това групировката счита да предложи обединение на всички парламентарни сили към законодателните цели, които би трябвало да одобри Народното събрание. " България има потребност бюджет, от приемане на закони, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Трябва да уточним една стратегия най-малко от задания, които са най-спешни. На тази база да реализираме ротация сред номинацията на двете политически сили. Има подобен модел в Европейския парламент. Как тъкмо, на какъв интервал и така нататък е въпрос на техника и разискване. Целта ни е да отпушим чисто процедурно или най-малко да предложим някаква формула, с цел да можем да вървим напред “, стимулира се съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред публицисти.

" Христо Иванов и „ Да, България ” дават едно рационално предложение, аз им благодаря. Важно е то незабавно да проработи ", съобщи малко по-късно след съвещание на управлението на ГЕРБ Борисов. В типичния си жанр дообогати сюжета с разсъждения за сериозното интернационално състояние, което не предполагало разправии за ръководител. По-умният отстъпва, с наслада бих им дал поста, но хората гласоподаваха за нас, прошката я дава само народът - другите мотивации на Борисов бяха от този жанр, смесвайки тематики от свадите в Народно събрание денем.

Даниел Лорер от Политическа партия сподели пред bTV, че партиите би трябвало да създадат всичко допустимо да отключат работата на Народното събрание. И дефинира ротацията като процедура, която се ползва в " напреднали страни ". " Дали сме задоволително зрели за такова решение следва да забележим. Струва ми се като опция, по която може да се работи ", добави той. За съпартиеца му Андрей Гюров препредаването на поста не е най-хубавия вид, само че пък следва да се дискутира.  " Трябва да се обсъдят детайлности какво значи ротационен принцип, по какъв начин ще се ротират и в какъв интервал. Нека да чуем в елементи позицията и ще изкажем нашето мнение ", разяснява той пред Българска национална телевизия.

Ротацията не е напълно нова концепция за българския парламентаризъм. Миналата година тя бе обсъждана и от четворната коалиция преди да се реализира съгласие към Минчев.

Така или другояче сагата продължава на следващия ден. Още за ступора: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР