След започналата проверка на къщите за гости, построени с европейско

...
След започналата проверка на къщите за гости, построени с европейско
Коментари Харесай

От проверените къщи за гости 15 не функционират като...

След почналата инспекция на къщите за посетители, издигнати с европейско финансиране, нашумяла с повдигнатото обвиняване на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лева, Министерството на земеделието храните и горите изнесе данни, че през последните 2 седмици на месец юни екипи на Държавен фонд „ Земеделие “ са ревизирали общо 295 къщи за посетители. 15 от общо тестваните обекти за селски туризъм от Програмата за развиване на селските региони (2007-2013 г.) не действат по предопределение. От тях 288 са в мониторингов интервал и 7 в отвън мониторингов интервал, по сигнали на представители на медиите. Това съставлява 5,2% от всички тествани къщи за посетители. Общата дотация за всички 288 къщи за посетители възлиза на 81 млн. лева

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева изясни, че за тези къщи има подозрения, че не се съблюдават подписаните контракти по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лева и същата ще бъде изискана от бенефициентите, тъй като те ще подлежат на 100% финансова промяна и ДФЗ ще си изиска назад платените дотации.

Къщите, които не действат по предопределение са в Област Благоевград – 2 проекта; Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 план и Област Добрич – 1 план.

От всички тествани къщи са открити други 74 къщи за посетители, за които са установени в друга степен отклонения от декларирания бизнес проект. Проектите са получили дотация от ДФЗ на стойност 18 млн. лева Санкцията за тях зависи от типа на нарушаванията и варира от 5 до 15% от цената на платената дотация. 24 от плановете са тествани на база на риск разбор преди издаване на заповедта. Това съставлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са тествани близо два пъти повече планове от изискуемите по правилник. По европейски правилник, Разплащателната организация би трябвало да ревизира сред 1 и 5 % от изплатените планове в интервал на мониторинг.

На проведения от Министерството брифинг стана ясно, че отчетите от инспекциите се завършват и ще бъдат показани на Прокуратурата в тяхна поддръжка.
Изпълнителният шеф на ДФЗ Живко Живков заяви, че е открита съгласуваност сред чиновници на фонда и притежатели на къщи за посетители при 2-ма специалисти. Едната от служителките няма директен достъп до одобрение на планове, а за другата също не е открита директна съгласуваност. От двете служителки са снети пояснения и следва дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени санкции и какви. А 3-ма кметове на общини, които се свързват с къщи за посетители, са били проверявани за нарушавания, само че такива не са открити.

Това са кметовете на Долна баня, Луковит и Борино. Открито е нарушаване при къща за посетители на предприемач, непосредствен до кмета на Велинград, само че съгласно Министерството кметът нямал нищо общо с плана. Изпълнителният шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ Живко Живков означи, че няма период, в който би трябвало да бъдат върнати парите за къщите за посетители, при които са открити нередности. Това е по този начин тъй като това е отворен развой. След издаването на решение за финансовата промяна от страна на Държавна фирма „ Земеделие “, бенефициентът, който е получил това подкрепяне, има право на обжалване.

Примомняме ви, че във връзка със абсурда за къщи за посетители на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е разгласен в уебсайт за резервации на къща за посетители „ Тара “ в с. Юндола. Междувременно страната наложи наказания за над 10 млн. лева седмица след началото на всеобщата инспекция на къщи за посетители, построени с европейски средства. На 14 май земеделският министър Румен Порожанов напуща държавното управление поради абсурда с къщите за посетители.

Източник: Фокус
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР