След забраната за влизане на стари коли в центъра, от

...
След забраната за влизане на стари коли в центъра, от
Коментари Харесай

Преди забраната за дърва и въглища: Столичната община измерва с дрон къде са замърсителите

След възбраната за влизане на остарели коли в центъра, от първи декември 2025 година се не разрешава и използването на твърди горива за битово отопление в няколко региона в столицата . Всичко това е с една цел – да дишаме по-чист въздух.

„ Когато вали сняг или дъжд, това усъвършенства качеството на въздуха в София, защото смъква фините прахови частици на земята, не са във въздуха и не ги дишаме “, уточни Елица Панайотова, координатор на плана Зелена София, проектант и представител на Фонда за чист въздух за България.

„ През зимата най-големият проблем в София е отоплението на дърва и въглища. Нискоемисионната зона, която ще бъде въведена от 1 януари 2025 година, цели в девет региона на София да бъде неразрешено използването на дърва и въглища за отопление “, сподели тя.

Снимка: Столична община

Първоначалната възбрана за приложимост на твърдо гориво ще  сгради, ситуирани по улици или тук-там, в които има построена и функционираща централна топлофикационна или газоразпределителна мрежа. В началото си ще засегне Изгрев, Средец, Оборище, Студентски, Илинден, Красно село, Лозенец, Триадица, Красно село и Възраждане.

От 1 януари 2029 година се не разрешава използването на твърдо гориво за битово отопление на цялата територия на Столичната община.

„ Започва подготовка по какъв начин да се прави инспекцията за горене по домовете. Общината прави премерване с дрон, с цел да откри кои са източниците и къде има такива замърсители. Експертите ще работят по това по какъв начин да се управлява тази зона. Той ще е по-труден от този за колите “, добави Панайотова.

„ Малкият кръг “ за коли

„ Данните от камерите в нискоемисионната зона за коли в „ Малкия кръг “ демонстрират към 800 извършители на ден. Все още няма санкционирани водачи. Община разгласи, че при първо нарушаване няма да има санкции за водачите “, изясни Елица Панайотова.

Камерите снимат регистрационните номера на колите. Те се съпоставят с информацията за екокатегорията след техническия обзор.

Според нея по-голямата част от нарушителите не са със софийски регистрационни номера.

„ Хората отвън София би трябвало да знаят, че рестриктивните мерки важат за всички “, добави тя.

„ Целта на двете зони – тази за коли и тази за отопление, е да понижат нездравословните субстанции във въздуха, които понижават продължителността на нашия живот и водят до болести “, сподели още Елица Панайотова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР