След Vivacom и Yettel - и A1 обяви сериозно поскъпване

...
След Vivacom и Yettel - и A1 обяви сериозно поскъпване
Коментари Харесай

И A1 вдига цените на мобилните услуги с 9,5%

След Vivacom и Yettel - и A1 разгласи съществено повишаване на мобилните си услуги с 9,5% поради " високата инфлация през 2023 и непрестанно увеличаващите се разноски по инфраструктура и ТВ наличие ".

Мобилният оператор употребява % от показателя на потребителските цени на Националния статистически институт за 2023 година като насочна стойност за повишаването - точно той е 9,5% и към този момент беше употребен като съображение за повдигане на таксите от Yettel.

Натрупаната инфлация към декември 2023 по отношение на декември 2022 година обаче е 4,7%. Това е процентът, с който Vivacom индексира своите услуги.

От А1 оповестяват, че " ще дават редица бонуси на частните си клиенти и ще направи промени в своите контракти в отговор на публичната полемика за повече баланс и взаимност за потребителите ".

Един от тях ще е правото на клиентите да се откажат от настоящ контракт без неустойки, в случай че има бъдещи индексации на месечните такси.

Това обаче няма да се случи през 2024 година, а от идната година.

Засега клиентите на трите мобилни оператора са сложени пред приключен факт, тъй като на практика всички снабдители на този вид услуги покачиха месечните си такси.

А1 ще предложи и реципрочна опция за понижаване на таксите при дефлация над -2%.

Толкова съществено равнище на годишна негативна инфлация не се е случвало в България даже в интервала сред 2013-2016.

Компанията е подготвена и да сложи предел на индексацията на месечните такси от най-малко 2% средногодишен Индекс на потребителските цени - т.е. еднократни и годишни поскъпвания с близо 10 % не би трябвало да бъдат вероятни след 2025-та.

Обяснението на А1 за сериозното повишаване е с това, че са се наложили вложения в телекомуникационната инфраструктура за " над 200 млн. лева " през последната година поради увеличаващия се трафик през мобилната мрежа.

" Разходите за телевизионно наличие също се усилват, като за 2023 и 2024 година те ще са в размер на съвсем 185 млн. лв., което е нарастване от над 20% по отношение на предните две години (2021-2022 г.) ", се споделя в позицията на компанията.

От А1 изясняват, че разноските за мобилни и закрепени гласови услуги, интернет и телевизия са под 4% от разноските на семействата, в опит да оправдаят сериозното годишно покачване.

" За съпоставяне разноските за хранителни артикули и безалкохолни питиета, които са се нараснали доста (13,7%) през предходната година, съставляват над 31% от разхода на семействата. Разходите за опазване на здравето са се нараснали с 11,6%, за лекарствени артикули с 14,4%, за развлечения и просвета с 12,4%, за водоснабдяване с 18,7%, за топлоенергия с 19,7%. ", се споделя в позицията им.

В началото на 2023 година и трите мобилни оператора подвигнаха цените си с към 15%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР