След вчерашното посещение на парламентарна делегация от България в Република

...
След вчерашното посещение на парламентарна делегация от България в Република
Коментари Харесай

Възраждане: МВнР да излезе с позиция за непризнаването на българската история от РС Македония

След вчерашното посещаване на парламентарна делегация от България в Република Северна Македония Министерството на външните работи в нашата съседка излезе с позиция по отношение на казаното от Костадин Костадинов на брифинг пред медии. С позицията си министерството не признава исторически обстоятелства, изречени от ръководителя на ПГ на „ Възраждане “ и ръководител на „ Комисията по политики за българите отвън страната “ в 48-то Народно заседание. „ Възраждане “ приканва Министерството на външните работи на Република България да излезе с позиция в отбрана на българската история.

Това се споделя в отворено писмо, публикувано от пресцентъра на партията. В документа написа още:

" Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, приказваме един език и имаме обща просвета. Аз споделям ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се усещат българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам срещу да се чувствате като македонци. Кога България и Македония са воювали? Имахте ли страна през Втората международна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони немските войски? Нашите войски ви освободиха. ", са думите, които бяха казани пред публицисти в Република Северна Македония от Костадин Костадинов. Думи, които отразяват само историческата реалност. Институциите в страната ни би трябвало не да се извиняват, а да реагират на опитите за нейната имитация, които от страна на Република  Северна Македония стават все по-агресивни.

Вярваме, че българската страна държи на добросъседските ни връзки с Република Северна Македония, които могат да бъдат построени единствено въз основа на меродавност и истина. Всеки може да се усеща какъвто реши, в случай че българите в Република Северна Македония се припознават като такива, то по тях не трябва да бъде стреляно, а техните средища не трябва да бъдат обект на терористични актове.

Историята свързва двете държави  като една, тъй като народът ни е един  и за това има голям брой доказателства, които не трябва и не можем да подценяваме.

„ Възраждане “ продължава да упорства българските управляващи да посочат на най-високо равнище в Европейския съюз какво се случва в Република Северна Македония по отношение на българите и българската просвета и да упорстват за незабавно привикване на Съвета на външните министри за приемане на решение в отбрана на историята, езика и културата ни ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР