След Валерий Гергиев, и друга близка до Путин звезда -

...
След Валерий Гергиев, и друга близка до Путин звезда -
Коментари Харесай

И Анна Нетребко стана непотребна на световната оперна сцена

След Валерий Гергиев, и друга близка до Путин звезда - Анна Нетребко, пострада от политическите си пристрастия. Театър " Ла Скала " заяви, че я е отстранил от мартенската си стратегия, базирайки се на нейни здравословни проблеми. Оперната дива няма да излезе на сцената в Милано на 9, 12, 16 и 19 март, ще би трябвало да заплати и наказателна клауза на театъра за отсъствието си. Нейният брачен партньор, азърбайджанският оперен артист Юсуф Ейвазов, също не се е появил на подготовките, пишат италианските медии. 

По-рано стана ясно, че Нетребко е отстранена от участия в Баварската опера в Мюнхен, поради неосъждане на войната в Украйна. Това решение е взел шефът на оперния спектакъл Серж Дони. 

Самата Нетребко разгласява публично изказване посредством уредника на един от идващите й рецитали " Ривър консертс ", в което споделя: " След съществени размисли, взех извънредно сложното решение да се откажа от концертите до ново предписание ". Тя посочи, че е здрава, само че все пак няма да пее в Миланската канара. 

Нетребко се въздържаше от мнения по тематиката Русия-Украйна в първите дни на нашествието, само че откакто през уикенда нюйорската " Метрополитън опера " разгласи, че няма да работи с близки до Путин актьори, въпреки всичко се обади в Инстаграм. "  Аз съм рускиня и обичам родината си, само че имам доста родственици и другари в Украйна и болката и страданието, през които минава цивилното население, в действителност ми разрушават сърцето. Искам войната да свърши и хората да живеят в мир! ", написа тя. Но добави: " Да се принуждават артисти и публични фигури обществено да показват политическите си възгледи и да осъждат родината си е недопустимо! Това би трябвало да бъде свободен избор на всеки един от тях. "

Продължава и " канселирането " на Валерий Гергиев, който за момента отхвърля какъвто и да е коментар, обвързван с Украйна. След " Ла Скала " от услугите му се отхвърлиха Виенската филхармония, Баварската опера, Парижката филхармония и Люцернският фестивал. А през днешния ден стана ясно, че той е уволнен от поста главен диригент на Мюнхенската филхармония, който заемаше от 2015 година насам. Кметът на града Дитер Райтер му бе дал период до понеделник да се дистанцира от Путин и неговите военни дейности, само че Гергиев не направи това. Той бе зарязан даже от своя агент Маркус Фелснер, който съобщи, че Гергиев е " най-великият жив диригент и извънреден човек ", само че при създалата се обстановка не може да продължи взаимната си работа с него.  " В светлината на незаконната война, водена от съветския режим против демократичната и самостоятелна нация Украйна и против европейското отворено общество като цяло, за нас стана невероятно и явно нежелателно да пазиме ползите на маестро Гергиев ", написа в изказването от организацията на Фелснер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР