След успешната контраофанзива на украинските сили в Харковска област и

...
След успешната контраофанзива на украинските сили в Харковска област и
Коментари Харесай

Проф. Тодор Тагарев: Трябва да изключим всякакви пожелателни сценарии, при които на мястото на Путин идва един демократично настроен човек

След сполучливата контраатака на украинските сили в Харковска област и настъплението на юг, към този момент всички в Украйна и на Запад са уверени, че окупираните от Русия територии ще бъдат освободени. Това съобщи в по Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър на защитата проф. Тодор Тагарев.
 
" За мен към този момент е безусловно ясно, че Украйна удържа на съветската експанзия. Въпросът е по кое време ще възвърне контрола си върху окупираните територии. Въпреки че обстановката е динамична и не изключвам и нещо непредвидимо да се случи и да форсира този развой, в нормалните сюжети приказваме за война, която ще продължи с месеци, а може би и години. Но аз не се колебая, че Украйна ще възвърне своята територия. Самият Зеленски е приказвал, че за Крим може да се търси дипломатическо решение. За останалите региони въпросът ще се реши с военна мощ ", сподели той.
 
Според него до момента в който съветската войска устоя на настъпленията, възможен прелом в Кремъл не е на дневен ред. Ако обаче станем очевидци на паническо бягство като това от Харков или Изюм, може да се предвижда опит за промяна на властта.
 
" Трябва да изключим всевъзможни пожелателни сюжети, при които на мястото на Путин идва един демократично надъхан човек. По-скоро това биха били два-три цикъла на промяна на хора, които ще се опитат да възстановят властническото ръководство. Ако някой смени Путин, това ще бъде силовия блок, които са мощни в своите имперски желания със сталинистки способи ", акцентира проф. Тагарев.
 
Според него Европа ще успее да се научи да съществува и да бъде конкурентоспособна и без съветски газ и петрол като заложи на развиването на възобновимите енергийни източници. За Русия, обаче, ще е мъчно да продава енергийните си запаси на изток.
 
" Русия би трябвало да търси пазари, тъй като това са сериозни за съветската стопанска система първични материали за експорт и е естествено да бъдат оповестени такива планове. Проблемът е, че тези газопроводи и тръбопроводи ще минават през сложни терени, с голяма дължина и ще костват доста скъпо. За разлика от Европа, която гледаше на Русия като на пълноправен сътрудник, с Китай нещата не седят по този начин. Китай ще се пробва по всевъзможен метод да им извива ръцете. И тъй като са с огромна дължина, сложен терен и доста скъпи, това строителство ще продължи с години ", предвижда той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР