След турбулентната 2020-а, за българските филхармоници Новата 2021 г. ще

...
След турбулентната 2020-а, за българските филхармоници Новата 2021 г. ще
Коментари Харесай

Новогодишният концерт на НДК и филхармонията ще е през февруари

След турбулентната 2020-а, за българските филхармоници Новата 2021 година ще настъпи... през февруари. В най-хубавия случай. Заради противоепидемичните ограничения обичайният Новогодишен концерт в зала 1 на НДК се отсрочва, а билетите ще важат за новата дата, когато тя бъде допустима. Но музика онлайн на 1 януари няма да има (за разлика от Виенската филхармония, чийто празничен концерт въпреки всичко ще се организира и излъчи - въпреки и без аудитория в залата и с оптималната отдалеченост и ограничения за сигурност на музикантите).

Като известна отплата дворецът на културата предлага първото онлайн издание на своя Новогодишен музикален фестивал, който през предходни години напълваше декемврийския календар с разнородни прояви с жива музика. „ “ пред домашните екрани ще пристигна на 26 декември, когато на страницата на НДК във Facebook ще бъде излъчен Новогодишният концерт от 1990 година под диригентството на Емил Чакъров. На 1 януари преди 30 години солисти са били огромните Николай Гяуров и Милчо Левиев. 

И в идващите пет вечери - до 31 декември, тъкмо в 18:30 часа ще стартират записите и на други емблематични празнични концерти. 27 декември е непокътнат за " Имена от бъдещето " - концерт от 1 януари 2006 година с диригент Найден Тодоров и Софийска филхармония. 28-и ще предложи на феновете Празничен новогодишен концерт „ Духът на Русия ” с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2009 г.). Следващият, който ще слушаме на 29 декември, пък е бил отдаден на " Духът на Италия ". Следващ в програмата е концертът „ Пътешествие по Дунава ” с диригент Емил Табаков, а заключителното лъчение в новогодишната вечер е непокътнато за знаковия " Духът на Европа ", който ознаменува първия ден от председателството на България на Съвета на Европейския съюз - 1 януари 2018 г. 

Всички записи са предоставени от архива на Българска национална телевизия.

А ето и какво бе планувал Националният замък на културата и неговият сътрудник - Софийската филхармония, за 1 януари на обед, в случай че пандемията не беше осуетила обичайното осъществяване. Под наслов " Севера и юга - музика от двете Америки ", маестро Емил Табаков бе поканил гост-солисти (китара, банджо, саксофон и вокал) за осъществяването на всяка една пиеса. Това са оперната певица Евгения Ралчева, На сцената ще забележим още саксофонистите Борис Петров, Горан Ташев, Атанас Хаджиев и Михаил Шишков /банджо/. Репертоарът предлага разходка през класиката на Америка - от Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, до горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Жанейро. За да ги чуем обаче, ще би трябвало да изчакаме най-малко месец още.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР