След трагичния инцидент с военния вертолет Ми-17, при който загинаха

...
След трагичния инцидент с военния вертолет Ми-17, при който загинаха
Коментари Харесай

След смъртта на пилоти правителството търси допълнително пари за ремонт на вертолети

След трагичния случай с военния вертолет Ми-17, при който починаха двама водачи, държавното управление е дало зелена светлина за отделянето на в допълнение средства за " повдигане " на летателната бойна техника, която сега е приземена. Става въпрос бойните вертолети Ми-17, Ми-14 и Кугар.
 С военни почести изпращаме починалите военни водачи  Падналият вертолет ремонтиран от Терем и две съветски компании за 4 млн. лева
Това стана ясно на съвещанието на комисията по защита в Народното събрание, на която беше изслушан военният министър Красимир Каракачанов . След съвещанието на държавното управление в сряда той е срещнал вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов с потребността от в допълнение средства за реализиране на планови поправки за вертолетите, които сега не летят. Каракачанов е изложил и вижданията си за промени в Закона за публичните поръчки, които да разрешат бързия ремонт на военна техника:

Представих плана за средствата, които са нужни, с цел да вдигнем хеликоптерите, които са на земята. И второ - предложение за промени в Закона за публичните поръчки, с които да спрем тези парадокси - всеки, който няма интерес, да може да апелира. Това би трябвало да се съгласува с Агенцията за публичните поръчки, тъй като те гонят някакви наставления. Знаете, в България администрацията доста се тормози да не наруши някоя европейска инструкция. Лично мен повече ме тормози това, че се бавиме с поправки, защото даваме опция на всеки, заинтригуван или безразличен, да апелира. И аз персонално не преставам да считам, че когато става въпрос за бойна техника и когато заводите за ремонт на бойна техника са благосъстоятелност на Министерството на защитата, за каква социална поръчка говориме и за какво да даваме опция на компании, които нито са заинтригувани, нито могат да изпълнят сходни неща, разяснява след съвещанието пред публицисти министърът.

Каракачанов разясни, че на сътрудниците си в държавното управление е представил финансовите планове, които демонстрират, че към 50 млн. лева ще бъдат задоволителни за две години, с цел да бъдат ремонтирани машините, които не летят. Ако към тях се прибавят и плануваните в бюджета средства за планови реонти, сумата доближава 80 млн. лева Министърът изясни, че на процедура към бюджета би трябвало да бъдат добавени нови по към 25 млн. лева на година за актуалната и идната година. 

Ремонтът на един хеликоптер Ми-17 излиза 5 млн. лева В момента приземените от тях машини са общо пет. За Ми-24 ще са нужни " малко повече ", а за " Кугар " -ите ще са нужни по към 8-9 млн. лева за машина. За трите хеликоптера " Бел " нужната сума за ремонта е към 3 млн. лева За тях обаче няма да бъдат желани изключително пари, а ще бъдат пренасочени средства от бюджета на МО.

Има средства, които са заделени за ремонта на един от хеликоптерите Ми-17. Парите са разчетени, тъй че става въпрос за останалите четири Ми-17, още няколко хеликоптера Ми-24, " Кугар " -и и така нататък, разясни министърът.

Каракачанов разясни, че не може да се разчита единствено на заделените средства за планови поправки, които разрешават възобновяване на летателната валидност на един хеликоптер за година. На въпрос за какво не са били планувани повече средства в бюджета за тази година, тъй че ремонтираните машини да бъдат повече, Каракачанов отговори, че " никой не е предполагал, че ще се случи подобна катастрофа ". 

Тази година стартира преди шест месеца, а злополуката беше преди две седмици. За кое по-напред да настояваш - за средствата за заплати, средствата за други разноски..? Бюджетът се усили. Истината е, че парите за хеликоптера Ми-17 са заложени. Няма по какъв начин единствено с пари от бюджета на Министерството на защитата да свършиш всичко. Той е лимитиран. Парите за Ми-17 са заложени. Първо имаше обжалване от една незаинтересована компания, след което тези бюрократични пречки пречат, изясни Каракачанов.

Ако има нужда хеликоптери да се включат при гасене на пожар, може да се включат " Кугар " -ите, сподели още министърът, само че водната маса, която могат да носят, е доста по-малка от тази, която могат да поемат Ми-17. Проверена е и опцията да се търси помощ от частни компании или прилежащи страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР