След традиционните крушки, халогенните лампи са следващото нещо, което ще

...
След традиционните крушки, халогенните лампи са следващото нещо, което ще
Коментари Харесай

Сбогом на халогенните крушки в Европа. Настъпва LED осветлението

След обичайните крушки, халогенните лампи са идващото нещо, което ще изчезне от пазара, защото Европейски Съюз предизвиква енергийно ефикасните артикули, които щадят околната среда, написа ДПА.

Халогенните лампи трябваше да бъдат неразрешени преди две години, само че получиха пролонгация, с цел да бъдат създадени подобаващи други възможности, предава Българска телеграфна агенция. От 1 септември нови халогенни крушки няма да бъдат допускани на пазара в Европейски Съюз съгласно разпореждания от 2009 година, определящи ефикасните правила за производителите. Те ще бъдат сменени най-вече с LED осветяване. 

Крушките с нажежена жичка, които бяха неразрешени през 2012 година, преобразуваха единствено 5% от употребяваната сила в светлина. Същевременно халогенните лампи употребяват пет пъти повече сила, в сравнение с ползващите се с доверие сега LED крушки, съгласно Европейската комисия. Те пестят годишно толкоз сила, колкото използва да вземем за пример Португалия, твърди Комисията.

Европейските правила за екоцелесъобразност са ориентирани към всички артикули, които се отразяват на енергийното ползване, в това число душове и прозорци, да вземем за пример. Освен крушките, с тези разпореждания се сблъскват и  артикули като прахосмукачки, фурни, котлони и вентилатори за отдушници.

Прожектори за тавани обаче, както и за халогенни крушки, употребявани при прожектори или настолни лампи не са наранени от възбраната. Тя е ориентирана най-вече към лампите във форма на свещ или крушка, които попадат в категория за енергийна консумация D, която е с ниска успеваемост.

LED осветлението може към момента да е по-скъпо, само че цените му се намалиха доста през последните години, спадайки със 75% сред 2010 и 2017 година, съгласно Комисията. Във всеки случай по-високата цена може да се компенсира за една година с помощта на по-ниските експлоатационни разноски. Халогенна крушка, която свети три часа дневно за 10 години ще коства 160 евро (185 долара), в това число първичния разход за покупката, съгласно " Приятели на Земята Германия ". За съпоставяне LED ще коства единствено 28 евро. 

Потребителите могат да спестят доста пари, в случай че не купуват артикули с високо протребление на електрическа енергия, споделя специалистът от " Приятели на Земята Германия " Ирмела Колако. През последните две до три години техническите благоприятни условия на енергийно ефикасните LED крушки напреднаха доста, сподели Юрген Валдорф от Асоциацията на немската електрическа промишленост (ZVEI). Сега се оферират разнообразни оттенъци на светлината и те, както и яркостта, могат да бъдат следени от приложения на мобилни телефони, сподели Валдорф, признавайки, че потребителите могат да се сблъскат с дълъг интервал на адаптиране към новите технологии.

Пазарният дял на LED осветлението пораства бързо - от 38 % през 2014 година до 61 % предходната година, съгласно немския институт за изследвания Ге Еф Ка (GfK). Същевременно делът на халогенните крушки е понижен от 16,7 % до 12 %.

Когато крушките с нажежена жичка изчезнаха от рафтовете преди шест години другите възможности не бяха към момента изцяло създадени. Краят на класическата крушка обаче даде подтик на напредъка, означи Колако.

В Брюксел в това време Комисията към този момент гледа към други области за повишение на енергийната успеваемост. Започнаха изследвания, който да открият капацитета за понижаване на енергийното ползване на електрически чайници, сешоари за ръце, миещи устройства и асансьори наред с още доста други неща.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР