След тежко боледуване от коронавирус в истанбулска болница на 93-годишна

...
След тежко боледуване от коронавирус в истанбулска болница на 93-годишна
Коментари Харесай

COVID-19 погуби стожера на българската общност в Истанбул

След тежко боледуване от ковид в истанбулска болница на 93-годишна възраст умря дългогодишният член на настоятелството на Българската екзархия в Истанбул Димитър Михайлов Атанасов, съобщи dariknews.bg.

Атанасов е роден в Истанбул на 8 ноември 1928 година в фамилията на Михаил и Благородна, изселници от костурското село Прекопана - Перикопи в Гърция. Завършва българското учебно заведение в Цариград, след което продължава образованието си в Австрия.

Още от дете е деятелен член на българската общественост, пее в църковния хор, което е правил допреди няколко години. Близо 40 години Димитър Атанасов е член на настоятелството на българската общественост.

Поддържал е доста положителни връзки с Вселенската патриаршия, бил е персонален другар на вселенския патриарх Вартоломей, който го е удостоил с почетната купа " архонт ".

За приноса му за поддържане на българското съзнание и на църковната активност измежду сънародниците ни в Турция Димитър Атанасов е награден от президента Росен Плевнелиев с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с медал " Св. Климент Охридски " - първа степен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР