След тежко боледуване на 14 август си отиде д-р Емилия

...
След тежко боледуване на 14 август си отиде д-р Емилия
Коментари Харесай

Почина д-р Емилия Ценова от Националния исторически музей в София

След тежко боледуване на 14 август си отиде доктор Емилия Митрофанова Ценова, член на научната група на Националния исторически музей в София, оповестяват от НИМ.

„ Емилия бе човек с разностранни ползи – тя се интересуваше от просвета, гореше в политиката, любознанието й в региона на историята бе безгранично. Диапазонът на нейните научни търсения се простираше от древността до ХХ век “, споделят сътрудниците ѝ от музея.

Емилия Ценова е родена на 13.09.1961 година в Ботевград. Завършва „ История и археология “ във ВТУ и магистратура „ Археология “ в Нов български университет. През 2014 година пази докторска спепен на тематика: „ Пространство и функционални аспекти на централния градски площад в Долна Мизия и Тракия в рамките на модерна България (I – III ВЕК) ” в Нов български университет. Била е шеф на Историческия музей – Ботевград, взе участие в редица археологически разкопки и експедиции. От 2016 година е част от екипа на Националния исторически музей в София, член на неговата научна група.

Д-р Емилия Ценова е създател, съставител, редактор и издател на повече от 45 книги от разнообразни жанрове и над 90 публикации и научни изявления. Сценарист е на няколко документални кино лентата, измежду които „ Червено море, свещените води на определените ”, „ Евксиноград, приказният морски палат ”, „ Резиденция Бояна, завръщане от предишното ”, „ Музеите на Варна ” и други Носител е на редица интернационалните и национални награди.

Поклонението ще се извърши в Ботевград, в сряда, в църквата на ул. „ Сан Стефано ” 1.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР