След стотиците скандали около начина, по който се провеждат обществените

...
След стотиците скандали около начина, по който се провеждат обществените
Коментари Харесай

Дигитално бъдеще и за минералните води

След стотиците кавги към метода, по който се организират публичните поръчки у нас, министърът на околната среда и водите Нено Димов е решил да показва бистрота на дейностите си.

В края на месеца (на 30 юли) на обществено съвещание, където са поканени да участват представители на средствата за всеобщо осведомление, ще бъдат отворени офертите на претендентите да разработят и да внедрят в употреба осведомителна система,обозначена като „ Минерални води “.

Очевидно в еко министерството са оценили преимуществата на това да влязат във века на електронизацията и подхващат ограничения да обезпечат опция базата данни, обвързвана с едно от най-големите благосъстояния на страната ни – минералните води, да бъде систематизирана и налична, с цел да се знае кой пие и кой заплаща за тяхното прилагане.

Крайно време беше някой да предприеме дейности за създаване на сходен указател,. Особено като се знае от години, че страната ни е измежду най-богатите на минерални извори в света. Данни че по нашите земи минералната вода е употребена за като балнеотерапия има още от епохи, от времето на Първото и Второто българско царство. Историята приказва, че до момента в който измежду тогавашните западни нации балнеотерапията търпяла крах, по нашите земи тя била много публикувана.
На територията на България са известни към

200 залежи с над 520 минерални извора,

съдържащи представители на всички познати класове минерална вода. Важна характерност на нашите води е, че 70% от тях са слабоминерализирани, т.е. наличието на минерали в тях е по-малко от 1000 mg/l. Затова те могат да се пият дълго време, без да съставляват риск за здравето. Преобладаващата част от минералните води в България са топли и горещи, с естествена температура сред 37°C и 100°C. Въпреки че съдържат дребни количества минерали, те са богати на биологично дейни микроелементи, което ги прави извънредно потребни за пиянство - и когато човек е здрав, с цел да се защищити от болести, и когато е болен, с цел да подкрепи оздравителните процеси в организма.

За това харизано ни от природата благосъстояние обаче се знае прекомерно малко и то от избран кръг осведомени с тематиката експерти. Разбира се още в зората на демокрацията се откриха сръчни хора, които бързо се ориентираха в новопоявилите се благоприятни условия и съумяха да получат огромна част от концесиите за най-привлекателните минерални извори.

Но останаха и десетки такива водоизточници, които не се създават и не се употребяват, защото информацията за тях е надали не апокрифна.

По всяка възможност, това е повода да бъде оповестена публичната поръчка, за която

са планувани близо четвърт милион лв.

Целта на този масраф е "да се развие и укрепне управническият потенциал " и " да се основат условия за по-добър надзор от страна на екологичното ведомство посредством вложения за поощряване потреблението на осведомителни и информационни технологии и услуги, профилирани за автоматизиране на действия по доклад и надзор на положението на находищата на минерални води и обвързваните с тях концесионни контракти на територията на България ", излиза наяве от документите, оповестени от Агенцията за публични поръчки.

В период до една година от претендентите ще се чака да провеждат и извършат изисканите от министерството действия. Те би трябвало да създадат цялостната осведомителна система, която включва разбор и планиране, създаване, апаратура, тестване и внедряване на системата. Изисква се още да обезпечат нейната гаранционна поддръжка и да обезпечат образованието на личния състав, който ще работи с нея.

Към

искащите да получат тези средства

са сложени и много изиквания.

Те би трябвало да имат опит в осъществяването на сходни действия, като създаването и внедряването на уеб-базирана осведомителна система, портал или прибавен програмен продукт.

Задължително претендентите би трябвало да потвърдят, че разполагат с екип от най-малко петима специалисти за осъществяването на описаните в Техническата спецификация действия. Поставени са и условия, свързани с квалификацията на всеки от участниците в този екип. От тях се изисква те да бъдат с висше обучение по „ механически науки “, „ естествени науки, математика и информатика “ или „ обществени, икономически и правни науки “. Това е категорично записано в изискваниятаз за поръчката.

Кандидатите да работят по нея и да я изпълнят са задължени да ползват внедрена система за ръководство на качеството по стандарт БДС ЕN ISO 9001 или неин еквивалент, като и внедрена система за ръководство на осведомителната сигурност по стандарт БДС ЕN ISO 27001.

За разлика от доста други сходни поръчки, в тази не са включени употребените до неотдавна скрити дискриминационни условия, които разрешават да бъдат отстранени от присъединяване в надпреварата млади и нови компании. Този път условието към претендентите в състезанието е да са изпълнили единствено една сходна поръчка, а не както до момента се случваше да бъдат въведени ограничавания, посредством които до финала стигаха с години несменяеми любимци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР