След смъртта на скиор от Гърция преди дни в Боровец

...
След смъртта на скиор от Гърция преди дни в Боровец
Коментари Харесай

Защо опасността от лавини се измерва само в Пирин?

След гибелта на скиор от Гърция преди дни в Боровец стана ясно, че единствената планина у нас, където се мери лавината заплаха, е Пирин.

Трима лавинни специалисти на терен, работейки на напълно на непринуден принцип и разчитайки главно на дарения и персонални средства за активността си, която е потребна на хиляди скиори. Никъде другаде обаче с изключение на в Пирин информация за заплаха от лавини няма.

" Причината е доста елементарна - липса на човешки и финансов запас ", съобщи Андрей Балевски, лавинен специалист.

" Тук имаме лавинен бюлетин и нещата се случат доста по-добре. Би трябвало във всяка една планина да се прави и по този начин ще е доста по-безопасно ", добави пред Българска национална телевизия Ивайло Валеов, ПСС-Банско.

На 2220 метра под връх Тодорка се намира единственият в България полигон за премерване на снежната завивка, който дава и ежедневни резултати за лавинната заплаха.

Информацията за лавинната заплаха в Пирин се обновява на всеки 24 часа.

" На полигона всеки ден измерваме както общата снежна завивка, по този начин и преваляванията в последните 24 часа или целия фронт. Благодарение на тези данни и още няколко индикатора се изготвя лавинен бюлетин ", сподели още Андрей Балевски.
Измерването на всички тези индикатори се случва всяка заран сред 8:30 и 9:00 часа. Точно в този часови диапазон изискванията в планината са най-спокойни, а данните най-точни.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР