След случаите в Силистренско е открито огнище на африканска чума

...
След случаите в Силистренско е открито огнище на африканска чума
Коментари Харесай

Четири диви прасета са заразени с африканска чума

След случаите в Силистренско е намерено огнище на африканска чума по свинете в оградено ловно стопанство край каварненското село Българево, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/. Заразата е открита при четири диви свине, отстреляни в стопанството на ловно сдружение“Зеленка“. От шестте гръмнати свине четири са дали позитивни резултати, стана ясно на извършеното в четвъртък късно съвещание на Областния координационен щаб. Ловът е бил извършен предишния уикенд.

Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев са наложени ограничения за предварителна защита и ограничение разпространяването на инфекцията.

Всички свине в ограденото пространство, които са към 60, ще бъдат унищожени през почивните дни. Ще бъдат отстреляни и всички хищници – чакали, лисици и други Труповете ще бъдат загробени в готови трупни ями.

Пет обитаеми места в общините Каварна и Шабла влизат в 20-километровата инфектирана зона за африканската чума.
Предстои да бъде изработен обход към оградата на оборудването, с цел да се види дали има процепи, през които могат да се промъкнат животни. Създадени са зони на ограничаване, засилен е надзорът при дивите и измежду домашни прасета в района.Заради заплаха от разпространяване на заболяването в община Каварна се колят всеобщо свине от тъй наречените задни дворове, съобщила в щаба кметът на Каварна Нина Ставрева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР