След сигнал за умряла риба и замърсяване на река Ахелой

...
След сигнал за умряла риба и замърсяване на река Ахелой
Коментари Харесай

Рибата в река Ахелой умира заради слаб отток


След сигнал за умряла риба и замърсяване на река Ахелой инспектори от Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас са открили единствено като нарушаване заустване в реката на непречистени отпадъчни води с тип и аромат на битово-фекални от канализационната мрежа на гр. Ахелой при Главен канализационен колектор I. Въпреки това дебитът на изтичащите води е непрекъснат.

Също по този начин не е обезпечено включване на всички отпадъчни води от канализационната мрежа на гр. Ахелой в канализационна помпена станция " Ахелой " и пречистването им в Пречиствателна станция за отпадъчни води - Равда.

Дадено е наставление за прекратяване на нерегламентираното заустване. От " ВиК " ЕАД ще бъдат подхванати незабавни дейности за премахване на компрометирания сектор, като от страна на инспекцията ще бъде осъществен следващ надзор.

Иначе при инспекцията, осъществена през вчерашния ден, 12 август, е открито, че оттокът на река Ахелой е извънредно слаб и се е образувал сектор обраснал с водна леща. Наблюдава се щедро количество зелени и кафяви водорасли на повърхността.

Мъртва риба е открита в стеснен сектор - с дължина към 100-120 м., към 30-50 екземпляра с друг размер, главно от типовете шаран, таранка и каракуда.

В региона на откритите мъртви екземпляри не се установени забележими следи и съществуване на фекални маси. Взети са 3 броя водни проби, като измерените на място индикатори демонстрират ниско наличие на О2 надлежно 0,64 мг/л, 0,65мг/л и 1,48 мг/л., при норма 3-6 мг/л.

Предстои пробите да бъдат оценени по индикатори - дейна реакция, азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, общ фосфор, орто - фосфати като фосфор, химична нужда от О2 и биохимична нужда от О2.

Река Ахелой се влива в Черно море през стеснен сектор към 3 - 4 м., заради образувалата се пясъчна коса. Водите на р. Ахелой при устие са бистри, без следи от замърсяване. Водите на Черно море в региона на вливане на реката са с натурален цвят и аромат, показват инспекторите.

В рамките на инспекцията са тествани канализациона - помпена станция " Ахелой " както и канализационни-помпени станции и тласкатели на хотелските комплекси в региона. Не е открито преливане и приключване от тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР