След сигнал от омбудсмана Диана Ковачева властите ще търсят спешно

...
След сигнал от омбудсмана Диана Ковачева властите ще търсят спешно
Коментари Харесай

Властите търсят спешно решение за хора, останали без ТЕЛК и пенсии след 1 април

След сигнал от омбудсмана Диана Ковачева управляващите ще търсят незабавно решение за хора, останали без годни ТЕЛК-решения и пенсии след неочакваната анулация на епидемиологичната конюнктура.

" През последните дни получих десетки сигнали от хора, чиито решения от ТЕЛК са изтекли на и след 1 април. Проблемът се състои в това, че хората, чиито решения изтичат до 31 март, т.е. в границите на изключителната епидемиологична конюнктура, ТЕЛК-решенията им са удължени автоматизирано с 3 месеца. Тези, обаче, които изтичат на идващия ден и по-късно, т.е. от 1 април нататък, се оказва, че за тях няма никаква отбрана ", изясни Ковачева.

Без помощи и пенсии

Това значи, че хората с изтекли решения след 1 април остават без такива решения: без помощи, без пенсии, въобще без всякаква поддръжка от страната, изясни Ковачева.

Самите хора нямат виновност за обстановката, произлизаща от неочакваната анулация на епидемиологичната конюнктура. Те даже са подхванали стъпки за явяването им пред ТЕЛК, само че най-ранните дати са през май.

Омбудсманът разяснява, че защото най-ранните дати за ТЕЛК са през май, най-малко за месец-два, хората, чиито решения са изтекли след 1 април, ще останат без ТЕЛК-решения. " Това не е по тяхна виновност и това са хора, които в действителност разчитат на тези пари и на помощ от страната ", съобщи Ковачева.

Ще се търси незабавно решение

Тя е сезирала за казуса и Министерството на здравеопазавнето, и Министерството на труда и обществената политика, и соицалната и здравната комисия в Народното събрание с настояването да бъде открит незабавно метод за удължаването периода на тези решения.

" Днес организирах диалози с ръководителя на обществената комисия и с двамата зам.-министри на опазването на здравето и соицалната политика и те ме увериха, че незабавно ще търсят решение. Надявам се да е по този начин, тъй като тук става въпрос за хора, които остават без всякаква поддръжка ", съобщи Ковачева.

Няма точна информация тъкмо какъв брой души са наранени, само че десетки хора са сезирали обмудсмана по въпроса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР