След седем години съдебна сага родителите на починало дете осъдиха

...
След седем години съдебна сага родителите на починало дете осъдиха
Коментари Харесай

Семейство осъди здравното министерство и НЗОК за отказано лечение на починало дете след 7-годишно дело

След седем години правосъдна сага родителите на умряло дете осъдиха министерството на опазването на здравето и здравната каса за отказано лекуване в чужбина. Двете институции би трябвало да платят 100 000 лева на фамилията, постанови дефинитивно Върховният административен съд, заяви.
Върховните магистрати са удостоверили решението на Пловдивския административен съд, оповестено предходната година. Преди 4 години различен състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лекуване на деца да обезщетят родителите, само че решението беше анулирано от Върховния административен съд. При повторното разглеждане на делото магистратите одобриха, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която е приемник на закрития Фонд за лекуване на деца.
 12-годишно дете умря поради отказвана неведнъж животоподдържаща терапия 12-годишно дете умря поради отказвана неведнъж животоподдържаща терапия
Отказана здравна помощ евентуално е довела до гибелта на 12-годишно дете от ловешкото село Бежанoвo. Родителите му ще търсят отговорно...
Момиченцето на ищците е родено през 2007 година Година по-късно му е сложена диагноза остра лимфобластна левкемия. Лекувано е у нас с химиотерапия и поддържащо лекуване, само че при започване на 2011 година болестта рецидивира. Започва нова химиотерапия, като задачата е следваща трансплантация на стволови кафези.
За донор е избрана сестрата на детето. Родителите аплайват пред Фонда за лекуване на деца, само че той им отхвърля лекуване в чужбина с аргумента, че откакто има обезпечен донор, лекуването може да се извърши у нас. Семейството стартира дарителска акция и отпътува за Италия. Там положението на детето е нормализирано за малко, само че след това още веднъж се утежнява и то губи борбата с заболяването.
Родителите подават тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация, защото по същото време фондът изпраща в чужбина друго дете със същата диагноза. Единствената разлика сред двата случая, че изпратеното в чужбина дете няма фамилно съчетаем донор, заради което фондът взема решение, че трансплантацията у нас би била рискова. Комисията афишира, че дискриминация има и постановява, че Министерство на здравеопазването е трябвало да сътвори условия за повишение качеството на лекуването на децата с онкохематологични болести у нас.
Съдът удостоверява решението на КЗД и също приема, че Министерство на здравеопазването не е изпълнявало личната си стратегия за развиване на трансплантациите на стволови кафези, която планува усъвършенстване на това лекуване, и по този начин не е основана опция трансплантацията и на другото дете да бъде осъществена у нас, вместо да бъде пращано в чужбина.
 Бащата на умрялата поради страната Габи: Не бих се върнал в България, тъй като нямам доверие, че нещо се е оправило Бащата на умрялата поради страната Габи: Не бих се върнал в България, тъй като нямам доверие, че нещо се е оправило
Не срещах схващане, а напряко ми пречеха. Така бащата на умрялата от левкимия Габи – Петър, си спомня за ужаса, който е изживя...
„ Починалото дете на ответниците по касация е било лишено от опция да получи съответно лекуване както в България, по този начин и в чужбина, като очевидци на това безучастие са нейните родители. Изложеното в претекстовете на съда в тази връзка се споделя изцяло от сегашния касационен състав на Върховен административен съд, заради което не е належащо да се приповтаря “, написа в окончателното решение на съда.
Дела като цитираното нагоре не са казус. В края на 2019 година НЗОК като правоприемник на фонда за лекуване на деца още веднъж бе наказана за отказано лекуване на момиче, нуждаещо се от скъпо здравно произведение. Успешна правосъдна борба водиха и възрастни пациенти, на които Министерство на здравеопазването не е отпуснало финансиране за интервенция в чужбина, напомни в. Сега.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР