След рязкото повишаване на цените на горивата в света, нови

...
След рязкото повишаване на цените на горивата в света, нови
Коментари Харесай

Азербайджан преговаря с нови европейски купувачи на природен газ

След внезапното повишение на цените на горивата в света , нови евентуални купувачи на природен газ от Европа са се обърнали към Азербайджан.

Това е съобщил министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов пред Bloomberg,

Според думите му, държавни управления и компании от Югоизточна и Южна Европа са показали интерес да закупят азербайджански природен газ.

" През тази година, цените на природния газ внезапно набъбнаха, тъй като лимитираните потоци от Русия задълбочиха проблемите с доставките и Европа влиза в зимния сезон с най-ниското равнище на запасите си най-малко за последното десетилетие. Ние поддържаме контакти с действуващи и евентуални купувачи. Вероятността да се сключат нови контракти за сделки в бъдеще е прекомерно висока ", е декларирал Шахбазов.

Той е отбелязал, че през декември 2020 година Азербайджан стартира експорт на природен газ в Европа от находището " Шах Дениз " по Южния газов кулоар на стойност от 33 милиарда американски $. " Така се свързва районът на Каспийско море с Италия и по едно и също време с това, страната ни продава газ и на съседите ни - Грузия и Турция ".

По думите на министъра, доставките в Италия, Гърция и България през тази година ще доближат 6,5 милиарда кубически метра , а през 2022 година ще набъбнат до 10 милиарда кубически метра годишно. Този експорт на природен газ се основава на договорите, подписани през 2013 година.

Министър Шахбазов е добавил, че на Азербайджан са нужни нови съглашения за продажба на природен газ, преди да се вложат средства в увеличение на добива. Новите благоприятни условия за доставки на природен газ ще се разискват при започване на идната година на годишното съвещание на Консултативния съвет на " Южния газов кулоар " - платформата, сплотяваща компании и държавни управления от към 20 страни.

По думите на Парвиз Шахбазов, евентуалните планове за създаване на нови залежи включват и находището " Шафаг - Асиман ":

" В взаимозависимост от европейското търсене Азербайджан ще може също по този начин да поддържа Транскаспийския газопровод за експорт на туркменски газ на запад. За това са нужни нови контракти сред купувачите и продавачите. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР