След руската инвазия в Украйна около 20 държави от ЕС

...
След руската инвазия в Украйна около 20 държави от ЕС
Коментари Харесай

Западните страни са изгонили над 250 руски дипломати след началото на войната

След съветската инвазия в Украйна към 20 страни от Европейски Съюз и НАТО изгониха съветски дипломати. Само от началото на април, когато се разбра за, за личност нон грата бяха оповестени десетки чиновници на съветските посолства в разнообразни страни.

От началото на войната в Украйна западните страни са изгонили общо над 250 съветски дипломати, като броят им продължава да пораства.

5 април

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви във вторник, че афишира за личност нон грата няколко дипломати от Постоянното посланичество на Русия към европейските институции .

Той посочи, че Европейски Съюз подхваща спомагателни стъпки в отговор на убийствата в Украйна, за които са виновни Кремъл и съветските войски. Незаконните и разрушителни дейности против сигурността и ползите на Европейски Съюз и на страни от Общността, в това число нарушаванията на Виенската спогодба от 1961 година за дипломатическите връзки, не може да останат без корав отговор, съобщи Борел.

По неговите думи изгонените съветски представители са били заети с действия, които не подхождат на професионалния им статус. Предвижда се през днешния ден съветският непрекъснат представител в Европейски Съюз да бъде привикан за повторно от началото на войната в Украйна, с цел да бъде осведомен с новите решения.

Испания гони към 25 съветски дипломати, " които съставляват опасност за сигурността на нашата страна ", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.
Външното министерство на Словения съобщи, че е съветският дипломат там е бил осведомен за решението да бъде скъсен броят на дипломатите и административно-техническия личен състав в съветското посолство. Словения е изразила паниката си и най-остър митинг по отношение на ясните доказателства за осъществените от съветската войска военни закононарушения против цивилни жители в Буча. Латвия гони 13 съветски дипломати и закрива съветските консулства в Лиепае и Даугавпилсе.
Естония ще разгласи за личност нон грата 14 чиновници от съветското посолство, 7 от които имат дипломатически статус. Естония закрива съветските съветското консулство в Нарва и консулския отдел на съветското посолство в Тарту.

По-рано във вторник Италия разгласи, че гони 30 съветски дипломати; Дания -15; Швеция -3.

Тази мярка е съгласувана с европейските сътрудници, съобщи външният министър на Италия Луиджи Ди Майо в Берлин. Той стимулира изгонването на руснаците с въпроси на националната сигурност на Италия и актуалната рецесия, обвързвана " с голословната експанзия към Украйна ".

Дания заяви, че ще изгони 15 съветски дипломати в сходство с дейностите, подхванати от други страни от Европейски Съюз, след известията за открити всеобщи гробове на цивилни, убити в украинския град Буча.

" Това е още един образец за бруталността, жестокостта и военните закононарушения, които наподобява са били осъществени в Буча ", сподели датският външен министър Йепе Кофод.

По думите му експулсирани ще бъдат офицери от съветските спецслужби, които работят в съветското посолство в Копенхаген . " Искаме да изпратим явен сигнал на Русия, че шпионирането на датска територия е недопустимо ", сподели Кофод.

4 парил: Франция гони към 30 съветски дипломати; Германия – 40;

След като разгласи изгонването на 40 от всичките 104 съветски дипломати, упълномощени в Германия, външният министър на страната Аналена Бербок съобщи: " свидетелстват за невероятната свирепост от страна на съветското управление и тези, които следват неговата агитация ".

По думите ѝ получените след изтеглянето на съветските войски фрагменти от украинския град " демонстрират желание за заличаване, което прекрачва всички граници ".

Затова " федералното държавно управление взе решение да разгласи за нежелани забележителен брой чиновници от посолството на Русия, които ежедневно са работили тук, в Германия, против нашата независимост, против нашата единодушие като общество ", а активността им е " опасност за тези, които търсят отбрана от нас ", сподели Бербок.

След Германия и Франция заяви, че експулсира забележителен брой съветски дипломати. " Тази стъпка е част от европейска самодейност ", съобщи френското външно министерство.

Същия ден с Русия, отзовавйки посланиците си от Москва, а съветските посланици би трябвало да изоставен Рига и Вилнюс.

29 март: Нидерландия гони 17 съветски дипломати; Белгия 21; Ирландия 4; Чехия -1 посланик.

28 март: Северна Македония гони 5 съветски дипломати.

23 март: Полша гони 45 съветски дипломати.

18 март: ; Литва 4; Естония 3; Латвия 3.

14 март: Словакия гони 3 дипломати.

4 март: Черна гора гони 1 посланик.

2 март: България гони 2 дипломати.

28 февруари: Съединени американски щати гонят 12 съветски дипломати към Организация на обединените нации.

24 февруари: Съединени американски щати гонят съветския съветник-посланик, втори по значителност посланик в съветското посолство след посланика.



Фото галерия на украински създатели пред съветското посолство в Рига, Латвия. Снимка: ЕПА/БГНЕС



Плакат от фото изложбата на украински създатели пред съветското посолство в Рига, Латвия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР