След рекордното поевтиняване на природния газ с над 40%, което

...
След рекордното поевтиняване на природния газ с над 40%, което
Коментари Харесай

"Булгаргаз" се кани да свали цената с 6.67% от 1 май

След рекордното поевтиняване на природния газ с над 40%, което влезе в действие от 1 април, се обрисува ново понижение.  

" Булгаргаз " се готви да смъкна цената от 1 май с 6,67%. Предложението е импортирано в Комисията по енергийно и водно контролиране. Ако то бъде утвърдено, понижението ще е с 1,68 лв. за мегаватчас. Според " Булгаргаз "  цената без включени такси за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност би трябвало да стане 23,52 лв. за мегаватчас.

След постигнатите през март сделки с " Газпром Експорт " цената на съветския газ, продаван от българското дружество, ще се трансформира всеки месец, като се регистрират котировките на свободните газови пазари - тържища и хъбове. Именно това съглашение докара до рекордното понижение от 1 април. В него бе записано, че новата формула за цената ще влезе в действие със задна дата, от август 2019, и по този начин бе изчислено, съветската компания би трябвало да върне надвзетите пари на " Булгаргаз " за този интервал - 150 млн. лв.. 

Сумата към този момент е преведена в България. Сега  " Булгаргаз " на собствен ред би трябвало да върне надплатените средства на  своите клиенти.  За задачата се готвят промени в Закона за Енергетиката, които да  очертаят механизма за компенсирането. Работна група приготви план, който бе импортиран за разглеждане в Народното събрание. По него обаче заваляха рецензии и мнения и и изчистването на текстовете ще се забави.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР