След раждането повечето жени започват да кърмят децата си, но

...
След раждането повечето жени започват да кърмят децата си, но
Коментари Харесай

Защо толкова много жени не кърмят децата си


След раждането множеството дами стартират да кърмят децата си, само че едвам 44% от тях кърмят до шестия месец. Има и такива, които въобще не кърмят бебетата си. Защо? Какви са аргументите?

След като родят, множеството дами стартират да кърмят, само че едвам 44% от тях не престават до шестия месец. Това излиза наяве от данни на СЗО.

В първата половин година след раждането си бебетата не могат да се хранят с друга храна - те са изцяло подвластни от кърмата и нейните заместители. Неотдавна от Съединени американски щати, където едвам едно на четири деца бива кърмено до шестия месец, пристигнаха известия за дефицит на приспособено мляко поради административни и логистични проблеми на един от производителите. Проблемът беше сериозен.

Според учените кърменето е здравословно, укрепва връзката сред майките и техните деца, а също така е и надалеч по-изгодно от изхранването с приспособено мляко. Тогава за какво толкоз доста майки се отхвърлят от него?
Редакцията предлага
Първите 24 часа след раждането са основни

Според доста специалисти престоят на дамата в болница след раждането е основно за решението дали и докога да кърми.

От десетилетия СЗО приканва лечебните заведения да основат по-благоприятни условия за кърмене. Първите 24 часа са основни и по време на тях детето би трябвало да се научи да се храни от майка си. Повечето лечебни заведения в Съединени американски щати и Европа обезпечават сходни условия, само че не на всички места е по този начин.

Проучване в бедните квартали на Найроби, столицата на Кения, да вземем за пример демонстрира, че едвам 2 % от новите майки са кърмили децата си. Тъй като множеството дами там не могат да си разрешат приспособено мляко, те употребяват краве мляко или овесена каша, с цел да изхранват децата си. Според създателите на изследването, една от аргументите дамите в тези региони на Найроби да не кърмят е, че не са получили задоволително информация в лечебните заведения след раждането.

Понякога на дамите се споделя, че нямат задоволително мляко. Но съгласно специалисти опцията на една жена да създава кърма зависи от потребностите на децата. Малко след раждането слагането на детето върху гърдите на майката оказва помощ за стимулирането на отделянето на кърма. Сред главните проблеми е този, че когато са претрупани, доста лекари и сестри избират да нахранят детето с изкуствено мляко, вместо да отделят време, с цел да обучат родилките по какъв начин да кърмят.

Става дума и за финансови ползи

Бизнесът, несъмнено, също оказва въздействие. През 1981 година СЗО приема Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата. Той не разрешава рекламата на приспособеното мляко, с цел да не демотивира дамите да кърмят. Но съгласно последните отчети на организацията, фирмите не престават да популяризират продуктите си посредством способи, които не са съществували, когато кодексът е признат - да вземем за пример благодарение на онлайн логаритми, с които доближават до нови майки. Според отчета на СЗО, през последните четири десетилетия продажбите на заместващите кърмата артикули са се удвоили.

Според Рафаел Перес Ескамия, един от създателите на отчета, даже в лечебни заведения с родилни отделения дамите не постоянно получават задоволително помощ, с цел да схванат по какъв начин да кърмят.

Причините за това са две, споделя Ексамия. Едната е, че в множеството образователни заведения курсовете за медицинските сестри, които би трябвало да се научат по какъв начин да оказват помощ при кърменето, са прекомерно къси - единствено по няколко часа. Дори в неговия университет - Йейл - в образованието на медицинските сестри е включен единствено един двучасов курс по кърмене.

Затова работата на доста места се предава на консултанти по кърмене, разноските за които обаче в множеството страни не се покриват от публичното опазване на здравето. Втората причина е, че даже и да са наясно с позитивните резултати от кърмата, някои специалисти може преднамерено да не ги споделят, тъй като са повлияни от промишлеността, която създава заместители. " Много от тях биват канени на вечери, заплащат им се конференции, получават книги, а някои даже могат да завоюват пари, в случай че предпишат някакъв избран брой артикули ", споделя Рафаел Перес Ескамия.

Майките и платеното майчинство: и това е проблем

Ако една жена кърми, гърдите ѝ се пълнят с мляко на всеки няколко часа. Това мляко би трябвало да бъде извлечено от тялото ѝ по някакъв метод - или посредством кърмене на бебето или посредством измпомване, тъй като в противоположен случай дамата ще изпита болежка. В Германия и доста европейски страни дамите имат право на една година платено майчинство, което значително взема решение този проблем.

В Съединени американски щати, Корея и други страни обстановката е друга. Там дамите нямат право на платено неявяване от работа след раждане. Това значи, че те ще би трябвало да изпомпват кърмата на работното си място. В Съединени американски щати това право е предпазено със закон и работодателите са длъжни да обезпечат уместно за задачата помещение. За дамите, които имат личен офис, това не е проблем, само че доста от работещите майки нямат достъп до подобен, споделя Кейли Снайдър от университета Крейтън в Небраска. " Съвсем друго е, в случай че поискате от млада жена, която работи в заведение за бързо хранене, да помоли мениджъра си да ѝ обезпечи място за изпомпване на гърдите, когато евентуално единственото допустимо място е неговият офис ", споделя Снайдър. " Това е невероятно и не се случва постоянно, даже в случай че тя е предпазена от закона ".

В сходни обстановки приспособеното мляко може да се показа като единствената допустима алтернатива, даже в случай че теоретично дамата би желала да кърми.

Причините може да са и здравословни

Някои дами обаче не могат да кърмят по здравословни аргументи. Една от тях е Лала Щрайтхорст от Колумбия. Семейството ѝ я притиска да кърми, само че тя е забременяла малко след интервенция за слагане на стомашен байпас. Това затруднява пиенето на доста течности, което от своя страна се отразява на способността ѝ да създава задоволително мляко за бебето. Тя се срами поради това, че не може да кърми и по тази причина стартира да храни детето с композиция от 20% кърма и 80% сурогат. След пет месеца на болки и стрес тя стартира да храни детето единствено с приспособено мляко. Днес Щрайтхорст има крепко петгодишно момче.

Доминик Хилер от Берлин също има здравословни проблеми. След раждането тя стартира да кърми първото си бебе, само че ѝ било доста мъчно да създава задоволително кърма. Лекарите и акушерката ѝ споделили да продължи да го прави. Те обаче не я попитали за здравословното ѝ положение - Хилер имала проблеми с щитовидната жлеза, които съгласно изследвания са една от главните аргументи някои дами да не могат да създават задоволително кърма.

Няма доказателства, че приспособеното мляко вреди на децата

Отказът от кърмене може да навреди на здравето на бебетата в обстановки като тази в Найроби. Не е безвредно бебетата да одобряват твърда храна или краве мляко, преди да навършат шест месеца. Изкуствената кърма постоянно би трябвало да се комбинира с чиста вода и не би трябвало да се разрежда, с цел да издържи по-дълго. Това може да докара до недохранване на кърмачетата.

Проучванията демонстрират, че в страни, в които дамите имат непрекъснат достъп до чиста вода и финансови средства за постоянно закупуване на бебешки храни, храненето на бебето с приспособено мляко не оказва огромно въздействие върху здравето му в дълготраен проект.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Скъпи бащи, кърмата е за бебетата, не за вас! "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР