След работата на служебния кабинет, редовното правителство ще може с

...
След работата на служебния кабинет, редовното правителство ще може с
Коментари Харесай

Радев: След работата на служебния кабинет, редовният ще може „с летящ старт“ да гради зелено бъдеще

След работата на служебния кабинет, постоянното държавно управление ще може „ с летящ старт “ да гради зелено бъдеще . Това разгласи президентът Румен Радев по време на откриването на двудневната интернационална конференция „ Energy for Green Future “ , проведена от енергийното министерство, която събра задгранични министри на енергетиката, посланици, международни финансови институции и компании от няколко континента, държавни сдружения, специалисти и учени.

Основната тематика беше „ Електрификацията и ръководството на силата като главен детайл на зеления преход “, участниците показаха визии за декарбонизация , ролята на другите институции в процеса, както и решения на актуалните проблеми и провокации в процеса на зелен преход . Демонстрирани бяха и най- модерни технологии от разнообразни браншове.

Домакин на събитието бе отрасловият министър Росен Христов , който дружно с сътрудниците си от Румъния, Словакия и Турция показаха вижданията си за развиване на енергетиката . Посланиците на Франция и Германия, както и представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие, Световната банка, Европейска инвестиционна банка споделиха интернационален опит, резултати и настоящи практики. Министър Христов напомни основаната преди седмици държавна компания „ Национален енергиен оператор “ ЕАД, чиято задача е точно развиването на нови енергийни планове, свързани със предпазване и ръководство на електрическата енергия.

През втория ден на конференцията участниците продължиха тематиките с фокус върху ролята на общините и комерсиалните предприятия в процеса на зелен преход.

„ Пред нас стоят редица провокации, свързани със Зелената договорка. Ангажиментът ни е да развиваме енергетиката по този начин, че да създадем живота си по-комфортен, а промишлеността – по-конкурентоспособна “ , сподели изпълнителният шеф на БЕХ ЕАД Андрей Живков .

Стратегията за развиване на електроенергийния бранш планува инсталиране на 16 гигавата нови ВЕИ мощности до 2050 г . Предизвикателство пред нас е развиването на мрежите по подобен метод, че тези мощности да се употребяват, а не да се лимитират, съгласиха се участниците в конференцията. Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков подчертава върху цифровизацията като наложителен детайл на мрежите на бъдещето . Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа напъните на локалната власт за екологизиране на превоза в София.

„ 45% електрически наземен превоз ще има столицата в края на тази година. Заедно с метрото, което е 52 км, електрическият публичен превоз ще е към 70% “, сподели тя.

„ Електроенергийният систематичен оператор работи върху план за създаване на национална инфраструктура от зарядни станции за електрически автомобили наоколо до подстанции, която ще е част от електропреносната мрежа на България “ , заяви изпълнителният шеф на сдружението Ангелин Цачев.

По неговите думи, в случай че съществуват задоволително зарядни станции, електрическите автомобили ще се трансфорат в превоз на сегашното , а не на бъдещето. На първия стадий на плана се планува построяването на 100 зарядни станции до 2025 година, а на втория – още 100 до 2028 година Индустрията е №1 потребител на сила, употребявайки към една трета от международното произвеждане, стана ясно още по време на конференцията. Това постанова нужда от целенасочени старания за екологизиране на индустриалното произвеждане. Като пътища в отговор на тези провокации участниците в конференцията показаха електрифициране на производствата си, където това е допустимо, както и доставяне с сила от лични източници.

В умозаключение министър Христов заяви, че се планува конференцията  да се трансформира в годишна платформа за дискутиране на екологичните провокации пред енергийния бранш. Освен редица задгранични министри в извънредно сполучливото първо издание присъединяване взеха управителни представители на Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, както и представители на водещи компании у нас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР