След проведеното извънредно заседание на Общинския съвет във Ветрино, с

...
След проведеното извънредно заседание на Общинския съвет във Ветрино, с
Коментари Харесай

Във Ветрино отново няма яснота за ветрогенераторния парк

След извършеното изключително съвещание на Общинския съвет във Ветрино, с което бе предоставено на кмета да изследва опцията за решение на въпроса на гражданска самодейност, която е несъгласна с слагане на ветрогенераторни уреди, още веднъж няма изясненост за плануваната инвестиция във ветрогенераторен парк от сдружението " Добротич уинд " АД.

В решението на Съвета е записано, че се разпорежда на кмета да провежда и разпореди изследване на събитията и на законовите пълномощия, с които органите на локално самоуправление разполагат за решаването на въпроса, подложен с гражданска самодейност, импортирана в края на май тази година. Според решението, изследването би трябвало да бъде осъществено до постоянната сесия на Общинския съвет през септември, като бъдат взети поради всички актове, свързани със социално-икономическото развиване на общината, в това число и краткосрочната стратегия за поощряване на потреблението на възобновими енергийни източници и биогорива. За предлагането гласоподаваха 10 общински съветници, а трима бяха срещу.

Общинският съвет одобри и подписка за гражданска самодейност с въпрос - " Несъгласието на живущите в Община Ветрино от слагането на ветрогенераторни уреди на територията на общината. Искаме това да е дълготрайна политика. Да се одобри решение, с което да се забрани слагането на сходни уреди на територията на общината ", като информация по отношение на вижданията на жителите за противоречие за построяването на ветрогенераторни съорържения на територията на общината.

На 8 юли предходната година вложителят " Добротич Уинд " АД заведе дело във Варненския административен съд против решение на Общинския съвет във Ветрино, с което се постановяваше мораториум върху построяването на ветроенергийни паркове в региона, което по-късно завоюва. Българска телеграфна агенция напомня, че в края на март против капиталовите проекти се оповестиха локални земеделци, които излязоха на митинг. В началото на юни със свое дефинитивно решение Върховният административен съд анулира решението на Общинския съвет във Ветрино за налагане на мораториум върху построяването на ветроенергийни паркове в региона.

В позиция до Общинския съвет вложителят " Добротич Уинд " АД показва, че макар анулацията на възбраната за слагане на вятърни турбини, няма да входира искане за смяна на общия организационен проект (ОУП) за нови вятърни генератори, до момента в който част от общинските съветници си разрешават да вземат незаконни решенията под напън от инсценирани митинги и очернящи " медийни " акции, а локалното население се употребява като пленник на политически упоритости и персонална вендета. От компанията декларират, че ще пренасочат всички вложения в обществени стратегии към обитаемоте места, в които планът среща поддръжка.

Дружеството си резервира правото да търси отговорност според Закона за отговорността на страната и общините, съгласно който " общините дават отговор за вредите, породени на юридически лица от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или във връзка осъществяване на административна активност ", написа още в позицията му. От сдружението допълват, че с писмото си желаят да благодарят на всички общински съветници, поданици на общината и администрация, които не поддържаха възбраната и не се поддават на лъжливата агитация против вятърната енергетика. Проектът ни е в цялостен синхрон с българските закони и няма да навреди на туризма, земеделието, природата и локалното население, декларират още от " Добротич Уинд " АД.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР