След проведения в неделя пленум на „Позитано“ 20 и излъчването

...
След проведения в неделя пленум на „Позитано“ 20 и излъчването
Коментари Харесай

Колко струва Елена Йончева? 

След извършения в неделя пленум на „ Позитано “ 20 и излъчването на Елена Йончева за лидер на евролистата, евентуално множеството социалисти си задават въпроса в заглавието.

Решението пристигна да узакони близо двумесечната акция за номинация на евродепутати, при което всичко останало значимо за една партия – нейните политики, в това число и казусът с напускането на Народното събрание остана на назад във времето.

Кампанията по номинациите като че ли беше извършена в името на един единствен човек – Елена Йончева, и с една цел – да бъде наложена като лидер на листата.

Не по-малко значима цел беше паралелно с това да бъде отстранен естественият лидер на листата и президент на ПЕС – Сергей Станишев.

И всичко това се вършеше в изискванията на вътрешнопартийна съпротива, която политическите наблюдаващи изчисляваха кръгло на „ една трета “.

На пленума в неделя не беше реализирано безусловно наложителното преди избори превъзмогване на вътрешнопартийните разлики. Обратното – това разделяне се усили и задълбочи. Най-видимо, тъй като натискът да бъде номинирана Йончева непременно, а Станишев в случай че може въобще да не бъде номиниран, изглеждаше като самоцел.

И Сергей Станишев, и Михаил Миков в телевизионни изявленията ясно обявиха, че вместо да бъде реализирано предизборно единение, несъгласията се изостриха.

И изцяло обикновено е и редови социалисти, и членове на тясното и необятното управление на партията да се запитат: „ Струваше ли си “?

Струваше ли си едноличното налагане на една кандидатура от ръководителя, с което Нинова единствено затвърждава мнението, че управлява властническо партията?

Струваше ли си разграничителната линия „ Истанбулска спогодба “ да дефинира политическия образ на цяла еврогрупа социалисти?

Струваше ли си безусловно да бъде Йончева, откакто по изказванията и на Нинова, и на Станишев „ Визия за Европа “ се припокрива с манифеста на ПЕС в 95 %? И тогава каква е драмата точно Сергей, като бранител на тези 95 % да оглави евролистата?

Добре ли си е направила сметката Корнелия Нинова, в случай че е мислела, че с налагането на Йончева ще си обезпечи освен твърдото ядро на Българска социалистическа партия, само че и хора, които до момента не са дали своят вот за партията? И дали, в случай че въобще има такива, те ще съумеят да компенсират разочарованието на тези, които всеобщо поддържаха Станишев?

Ще излезе ли тази сметка, в случай че се окаже, че структурите по места, застанали зад Станишев, бойкотират изборната акция? Защото тази нормална „ една трета “ съпротива към този момент набъбна очевидно, съгласно гласуването – 95 гласа за Йончева и 75 за Станишев?

Как се стигна до скандалната обстановка, при която Българска социалистическа партия сипе обвинявания против ГЕРБ, че готви подправяне на изборите, а в това време я докара до такава степен да получава от своите обвинявания в същото на вчерашния пленум?

Наистина ли Нинова залага на вероятността, че Елена Йончева ще продължи да води вътрешнополитическите си борби против законното ръководство на България от Европарламента и по този начин ще се трансформира в следващия клеветник против страната ни и в действителност ли това е ролята на един евродепутат? Или просто лидерката на Българска социалистическа партия разпалва следващото огнище на кавги и вътрешнополитическо напрежение?

Михаил Миков отговорно и в прав текст обществено съобщи: „ Корнелия Нинова желае да в профил Станишев от евролистата “. За сметка на Елена Йончева.

Но не би трябвало да забравяме, че с изключение на всичко друго Българска социалистическа партия е и партия със 120-годишна история, макар че не би желала да си спомня за обособени интервали от нея. Българска социалистическа партия е „ тежка гемия “. Там, изключително по места, доста мъчно преглъщат обстоятелството, че лидер на листата към този момент е не партиец, техен кадър, а човек, външен на партията, издигнал се за напълно малко време.

Същото се получи с издигането н Румен Радев макар смазващото преимущество на Мая Манолова при номинациите. Да, Радев завоюва, само че не поради блестящия ход на Решетников/Нинова, а поради изкусния неуспех с номинацията на ГЕРБ.

В телевизионно изявление Сергей Станишев напомни нещо, което всички вътре в политиката знаят – Българска социалистическа партия изгуби парламентарните избори макар тласъка, получен от успеха на Радев поради прекомерно неевропейските изявления на Нинова /Какво ни лиши демокрацията и други/.

С превръщането на тази предизборна акция в акцията „ Йончева “, поставяйки акцента месеци наред върху избора на един човек пред смисъла на цяла партия, лидерката на Българска социалистическа партия може да провокира същия резултат. Този път в личните си редици.

И още нещо – за непредубедения гласоподавател Елена Йончева е освен герой против корупцията, само че и самата е обвинена за пране на пари с наложена мярка за неотклонение. За хардлайнерите в Българска социалистическа партия по този начин тя е превърната в политмъченик. А за останалите?

Според някогашния министър на защитата Ангел Найденов налагането на Йончева за лидер на евролистата е персонална вендета на Нинова против Станишев.

В този смисъл да повторя: Колко коства Елена Йончева? И коства ли си цената?

Автор: Евгени Петров
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР