След проведени експертни разговори между представители на Министерството на икономиката

...
След проведени експертни разговори между представители на Министерството на икономиката
Коментари Харесай

Министерството на икономиката чака становището на КЗК за инициативата „Достъпно за вас“

След извършени експертни диалози сред представители на Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка самодейността " Достъпно за вас ", от страна на министерството са направени промени в Декларацията за партньорство, която всеки участник в самодейността се чака да подпише, оповестяват в известие до медиите от ведомството.

В нея са отразени всички причини, показани от страна на Комисия за защита на конкуренцията по време на експертната среща, с цел да бъдат избегнати и предотвратени възможните посочени опасности.  

С цел реализиране на ползотворно съдействие в отбрана на потребителските ползи и конкуренцията на пазара, в границите на вчерашния ден, Министерството на стопанската система и промишлеността изпрати към Комисия за защита на конкуренцията поправената Декларация за партньорство по отношение на самодейността. Очаква се отговорът на Комисията във връзка с формулировките в нея и респективното им отражение върху конкуренцията на пазара, с цел да започва самодейността.

„ Имаме декларация, която сме съгласували с всички участници, които ще се включат. Въпросът е това да е подкрепено от институциите в България, с цел да сме сигурни, че тя се извършва в границите на закона и участниците, които непринудено ще поддържат потребителите, след това няма да търпят наказания поради субективни оценки “, разяснява министър Богданов.

Целта на самодейността е да бъдат реализирани по-добри цени за българските консуматори, образувани на пазарен принцип. Във фокуса й попадат към 50 продукта от дребната потребителска кошница, които ще се оферират в цялата комерсиална мрежа у нас. Кампанията е на правилото на доброволното партньорство и ще се организира в синхрон сред страната и бизнеса.

От Министерството на стопанската система напомнят, че самодейността „ Достъпно за вас “ е пазарно насочена и има за цел да реализира трайно ниски цени на продуктите от първа нужда. Кампанията ще способства за повишение на информираността на потребителите и на достъпа им до главните хранителни артикули от дребната потребителска кошница. На конкурентен принцип ще бъде насърчавано предлагането на допустимо най- ниските цени, без това да оказва отрицателно въздействие върху останалите участници в икономическите връзки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР