След протести в Пловдив временно спира пробивът под Водната палата

...
След протести в Пловдив временно спира пробивът под Водната палата
Коментари Харесай

Спират временно пробива под Водната палата в Пловдив

След митинги в Пловдив краткотрайно стопира пробивът под Водната палата в града. Строителството на пътното оборудване, което би трябвало да контролира на две равнища трафика към река Марица, ще бъде замразено най-малко за месец и половина. Това реши през днешния ден локалния общински съвет на изключително съвещание.

Протестиращи жители се събраха тази заран още веднъж пред постройката на общинския съвет с настояването да бъдат чути и незабавно да се спре построяването на новото оборудване. От най-голямата политическа мощ в общинския съвет на Пловдив също се оповестиха за незабавното прекъсване на плана и го оповестиха за нездравословен.

" В момента има строително позволение за едната част. За другата няма. Значи какво значи – ние ще построим половин пробив, или ще създадем половин оборудване. Естествено, че всяка една инфраструктура е за облекчение на жителите. Въпросът е тя да се направи по естествения, законовия метод и тя да бъде с нужните строителни позволения, тя да не бъде в такава обстановка, в която жителите да се тормозят, че могат да им паднат къщите или пък да се сътвори един тунел, който на следващия ден - други ден ще бъде на 2,5 м. под равнището на реката, който в действителност не е доста ясно какво инженерно решение ще има за него ", съобщи ръководителят на групата общински съветници от ГЕРБ Йордан Илиев.

По време на дебатите протестиращите внесоха в общинския съвет директория със мненията на 9 самостоятелни организации на специалисти, измежду които архитекти и адвокати от правния отдел на омбудсмана на републиката.

" Всъщност главното нещо, в което са безапелационни всички професионални организации е това, че този пробив, по този начин изработен, в същото време и по този метод осъществен, а точно скрито, в действителност няма да реши главния проблем ", счита Ивайло Спасов от протестиращите.



" Според експертните мнения, които имаме приложени в досиетата, Регионална инспекция за опазване на околната среда е следвало да изиска оценка за влияние върху околната среда за плана ", съобщи юристът Тони Стойчева.

Граждани и специалисти желаеха думата и бяха позволени до трибуната на локалния парламент.

" За такива планове, които засягат публичния живот, би трябвало да се прави задание за планиране, а такова не е направено. Гражданите е трябвало да кажат какво желаят ", сподели Диана Русинова от Европейски център по транспортни политики.

Според кмета на града Здравко Димитров множеството пловдивчани са за пробива под Водната палата. Въпреки това общината ще се съобрази с гражданското неодобрение и ще преразгледа плана.

" Колкото е належащо – месец, два, три. Ако би трябвало да се препроектира, то той би трябвало да се утвърди отначало. Ако би трябвало ляв завой, слушам, че желаят ляв завой, добре – ще кажат експертите може ли да има ляв завой и дали той ще работи. Има доста позвънявания, които благодарят, че в този момент се е отпушил мостът. Ако има неточност, отговорните ще бъдат осъдени. На всяка оперативка го споделям – изяснявайте на хората, казвайте, излизайте пред хората и говорете ", изясни Димитров.

Предварителните планове демонстрират, че планът за пробив до Водната палата коства 7 милиона и 700 хиляди лв..

Автор: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР