След пространен дебат, парламентът одобри на първо четене редица поправки

...
След пространен дебат, парламентът одобри на първо четене редица поправки
Коментари Харесай

ГЕРБ и ОП се захванаха с едва заработилия Закон за социалните услуги

След просторен спор, Народното събрание утвърди на първо четене редица ремонти в преди малко заработилия Закон за обществените услуги (ЗСУ), препоръчани от ГЕРБ и „ Обединени патриоти ”.

Законът беше признат през март 2019 година, само че влезе в действие едвам от 1 юли тази година – т.е. доскоро повече от две седмици. Причината за забавянето беше съпротивата на наставнически организации, които считат, че законът дава необятни пълномощия на обществените служащи да лишават деца от фамилиите им – изказване, което управляващите отхвърлят. Прави усещане, че предложенията си ГЕРБ внесе безусловно същия ден, когато Конституционният съд разгласи, че някои текстове от ЗСУ опонират на главния закон на страната.

По принцип Министерският съвет би трябвало да одобри редица нормативни актове по използването на закона в 3-месечен период от влизането му в действие. За това време обаче системата, предоставяща обществени услуги, би трябвало да продължи да работи и по тази причина са нужни допълнения към закона , обосновават се от ГЕРБ. Например самостоятелната оценка на потребностите и самостоятелният проект за поддръжка на жителите, които желаят да употребяват обществени услуги, ще се изготвят преди сключване на контракта с доставчика по досегашния ред. Държавната организация за протекция на детето ще управлява качеството на обществените услуги, вместо новосъздадената по закона организация. Отлагат се и редица периоди – като този за лицензирането по новия ред на настоящите частни снабдители на обществени услуги.

А поправките на патриотите бяха аргументирани с потребността да се понижи гражданският напън върху закона. Затова в него се записва, че задачата на обществените услуги е да се реализира конституционно откритата протекция на фамилията, майчинството и децата. И се прибавя, че даването им не е комерсиална активност по смисъла на Търговския закон – с цел да се успокоят опасенията на протестиращите, че обществените услуги ще бъдат предадени напълно в ръцете на частни снабдители. По отношение на информацията, която  нужна на обществените специалисти, с цел да изготвят самостоятелна оценка на потребностите на дете, се записва, че такава ще се дава единствено със единодушието на родителя или настойника. Патриотите използваха случая, с цел да създадат промени и в Закона за протекция на детето, с които на родителите на дете, трансферирано в друго семейство от обществените служащи, се дава опция да апелират в съда в 7-дневен период.

Кръпките в ЗСУ бяха порицани от опозицията. „ Цялата работа е хем да се угоди на някого – в тази ситуация на протестиращите, хем да не се трансформира значително самият закон, каквото е желанието на ръководещите... Не сте подготвени с подзаконовите нормативни актове, нямате финансирането, а натискате за влизане в деяние и след това променяте периоди ”, съобщи Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

„ Знам, че митингът на улицата ви тормози, че желаете да потърсите политическа легитимност посредством общественото законодателство . Социалната система в никакъв случай не води до добиване на политически дивиденти, тъй като в обществената политика в никакъв случай не можем да реализираме правдивост на 100 %. Най-важният въпрос е да реализираме по-малко неправда ”, разяснява депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР