След продължителни сражения руските военни обявиха, че са превзели украинския

...
След продължителни сражения руските военни обявиха, че са превзели украинския
Коментари Харесай

Битката за Соледар: Москва и Киев си оспорват контрола над града

След продължителни сражения съветските военни оповестиха, че са завладяли украинския град Соледар. Победата би разрешила на силите на Моксква да настъпят към близкия град Бахмут и да изолират намиращите се там украински елементи. Украински представители обаче настояват, че борбата за Соледар продължава и упрекнаха Русия в " осведомителна шумотевица. "

Битката за Соледар е измежду най-кръвопролитните за цялата война в Украйна, Киев направи съпоставяне със сраженията при Вердюн през Първата международна война. Тази седмица украинският водач Зеленски съобщи, че в града с население 10 хиляди поданици преди войната, на практика не е останала цяла стена.

По украински данни в Соледар към момента са блокирани 559 цивилни, в това число 15 деца. Според американски оценки Русия евентуално е превзела Соледар, само че надали ще успее да обкръжи близкия Бахмут. Евентуален триумф при Соледар обаче би бил нужна победа за Москва.

Руските сили не са завладяли нито един украински град от юли предходната година и даже бяха принудени да правят отстъпка от завладени територии в резултат на сполучлива украинска контраатака. Пред Народното събрание на Литва украинският президент съобщи, че 2023-та година ще бъде решаваща.

Володимир Зеленски - президент на Украйна: " Имаме потребност от незабавни решения на цялата антивоенна коалиция. Нови отбранителни решения, които ще разрешат на украинските бойци да отхвърлен съветската войска. Става въпрос най-много за модерни танкове, ефикасна артилерия. Имаме потребност от нови решения за наказания, които да поддържат непрекъснат и мощен напън върху държавата-агресор ".

Киев и Западът показват, че в Соледар работи наемническата съветска формация Вагнер. Нейният водач Евгений Пригожин твърди, че неговите хора са единствени на терен, а във вторник разгласи града за високомерен.

Днес съветското министерство на защитата заяви, че парашутисти са изиграли основна роля за преодоляването на града. Пригожин изрази изненада от изказванието и предизвести да не се наскърбяват неговите бойци и да не се крадат непознати достижения. Андрий Ермак от щаба на украинския президент съобщи пред френския " Льо Монд ", че " в Соледар се водят улични боеве, като нито една от страните не управлява града ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР