След продължаващите спорове, свързани с коментарите на крайнодясната министърка на

...
След продължаващите спорове, свързани с коментарите на крайнодясната министърка на
Коментари Харесай

Ислямските лидери призоваха, за мерки срещу расизма във Финландия

След продължаващите разногласия, свързани с мненията на крайнодясната министърка на финансите Рика Пура, ислямските водачи във Финландия приканиха дясноцентристкото държавно управление на страната да вземе повече ограничения за битка с расизма.

В отворено писмо 26 ислямски общности и организации в скандинавската страна, членуваща в Европейски Съюз, написаха, че обещаната от държавното управление нулева приемливост към расизма изисква " съответни ограничения ". 

Правителството и най-много министър-председателят Петери Орпо би трябвало да се изкажат по-активно против откритата изразителност на омразата и да работят за унищожаване на расистките хрумвания, допълват ислямските водачи.

Правителството на Орпо е на власт от по-малко от месец, само че към този момент е подложено на мощен напън. Само 10 дни след назначението си министърът на стопанската система - десният популист Вилхелм Юнила - подаде оставка поради контакти с десни екстремисти и смешки с нацистки знаци.

Малко по-късно към Пура, която е и вицепремиер, започнаха да се вихрят разногласия, тъй като през 2008 година е писала расистки и насърчаващи насилието мнения в блог.

В отвореното писмо се осъжда и различен текст на Пура от 2019 година В него тя е направила пренебрежителни забележки за мюсюлманските дами, които носят бурка.

Пура, ръководителка на дясната популистка партия " Финландците ", преди този момент се извини обществено за тези свои изявления.

През уикенда ръководителят на финландския парламент Юси Хала-ахо отхвърли настояването на опозицията да приключи лятната почивка на Народното събрание поради тези въпроси.

Финландският парламент няма да се събере до септември, както беше планувано, написа някогашният ръководител на партията на финландците в " Туитър ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР