След присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море

...
След присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба от София: Черно море трябва да се превърне в море на НАТО

След присъединението на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море би трябвало да стане море на Северноатлантическия алианс, сходно на Балтийско море. Това съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видеообръщението си по време на Втората конференция по сигурността в Черно море на Международната кримска платформа, която се организира във Военния клуб в София, предава РБК-Украйна.

" Важно е да имаме визия и тактика, да покажем неизменност в взаимни дейности за реализиране на общи цели. Черно море би трябвало да се трансформира в море на НАТО, мира и стабилността. Това стана с Балтийско море с влизането на Финландия и Швеция в Алианса бяха засилени ", сподели Кулеба.

Той означи, че след присъединението на Украйна и Грузия към НАТО Черно море ще последва образеца на Балтийско море. Кулеба го назова стратегическа цел, към която Алиансът и евроатлантическата общественост би трябвало да се стремят.

Украинският външен министър още веднъж прикани съдружниците за оръжейна помощ.

" Спешно се нуждаем от спомагателни системи " Пейтриът " и други съвременни Противовъздушна отбрана системи, оръжия и муниции ", сподели по видеомоста Кулеба. " Използвам тази опция, с цел да прикани всичките ни сътрудници към изключителни и смели стъпки ", продължи той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Украинската противовъздушна защита в този момент пази освен украинското небе от съветския въздушен гнет, само че също по този начин пази прилежащите Молдова, Румъния и Полша от актуалната заплаха от ракети и дронове, които може да навлязат във въздушното им пространство ", добави Кулеба.

Той разгласи, че през вчерашния ден са се състояли договаряния за спомагателни системи " Пейтриът " за Украйна, само че разкритикува бавните темпове, с които се придвижва въпросът.

В откриването на конференцията, която е проведена взаимно от Министерствата на външните работи и на защитата на Република България и Министерствата на външните работи и на защитата на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни тактики (Украйна), с видеообръщение се включиха и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, Мария Пейчинович Бурич, общоприет секретар на Съвета на Европа и Луис Алмагро, общоприет секретар на Организацията на американските страни, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година вземат участие делегации от 42 страни и 8 интернационалните организации. Участниците във форума разискват през днешния ден в София последните събития в региона на сигурността в района на Черно море, последствията от продължаващата военна експанзия на Русия против Украйна и по-нататъшните стъпки за подсилване на сигурността в района.

Форматът на Международната Кримска платформа бе основан в Киев на 23 август 2021 година по самодейност на Украйна и под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се със мощната поддръжка на Европейски Съюз и европейските държави-членки, Съединени американски щати, както и други сътрудници, и има за цел деокупация на Крим посредством ориентиране и съгласуване на напъните на интернационалната общественост за разрешаване на въпроса, обвързван с противозаконната анексия на полуострова от Руската федерация.

Инфо: dnes.dir.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР