След принудителна смяна на собствеността на либийския танкер Бадр в

...
След принудителна смяна на собствеността на либийския танкер Бадр в
Коментари Харесай

Либия ни заплашва със Съвета за сигурност на ООН, пратеник чака в София за среща с президента Радев

След насилствена промяна на собствеността на либийския танкер " Бадр " в български териториални води, в пристанище Бургас, се завихри дипломатически скандал. Случаят получи развиване в краоя на предходната година, като последва и остра реакция от страна на Либия.

Триполи разгласи че ще задържа всеки български транспортен съд в своите териториални води, както и всеки транспортен съд, в който българска компания има присъединяване. Обявено е, че ограниченията са в отговор на дейности, подхванати от българските управляващи по отношение на либийския танкер " Бадр ", заяви БНР.

Какви са обстоятелствата? След доста правосъдни каузи, водени още от 2017 година, на 21 декември 2018 година на борда на кораба се качва частен правосъден реализатор, съпроводен от чиновници на охранителна компания, на " Гранична полиция " и " Морска администрация ". Либийският байрак на кораба е заменен, а капитанът и екипажът са принудени да изоставен кораба, който стартира да плава под панамски байрак от 28 декември. Причината - частна българска компания има искания за неизплатени отговорности на Либия към нея.

" Заради това Либия сега ни упреква в пиратство ", изясни журналистът Георги Милков пред БНР. Той посочи, че в Министерство на външните работи знаят за случая от самото му начало, защото либийската страна ги е уведомила непрестанно с ноти. Ведомството ни е сезирало всички институции у нас, които имат отношение към проблема - " Гранична полиция ", " Морска администрация ", Министерството на превоза и Министерството на правораздаването, Върховната касационна прокуратура, Инспектората на Висш съдебен съвет и Инспектората към министъра на правораздаването, който следи работата на частните правосъдни реализатори.

" Всъщност тук най-големият проблем е, че има две решения на български съдилища. Първото е от 21 декември 2018 година на Бургаски областен съд, който анулира постановлението на частния правосъден реализатор като нелегално. Второто е пристигнало чак след отплаването на кораба - на 2 януари Върховният административен съд е отменил всички предходни решения от първа инстанция на Бургаския административен съд и е постановил корабът да бъде освободен ", сподели Милков.

Принудителната промяна на флага се пояснява като посягане против националния суверенитет на Либия и това ѝ дава право да сезира Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , изясни той.

" Самият транспортен съд е напуснал българските териториални води и кръстосва из Черно море, само че не е влизал в пристанище, тъй като ще бъде задържан на всички места, даже и да се върне в България. Плавателният съд е застрахован при огромна международна компания " които сигурно няма да оставят нещата по този начин ", добави Милков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР