След приключване на майчинството, родителите могат да поискат да работят

...
След приключване на майчинството, родителите могат да поискат да работят
Коментари Харесай

След майчинството можеш да поискаш по-малко работни часове

След привършване на майчинството, родителите могат да изискат да работят по-малко часове. Това гласи смяна в Кодекса на труда (ноември 2011), която държавното управление одобри. Работодателите са длъжни да се съобразят с сходно предпочитание на майките, с цел да имат повече време за децата си.

Към момента децата, чийто родители са заети или нямат опция да бъдат подпомагани от родните, посещават детска ясла. Промяната в Кодекса на труда се чака да улесни родителите, тъй като откакто децата им навършат 2 години и майките тръгнат сигурно на работа, могат да изискат работния им ден да бъде по-кратък, или да бъде със същата дължина, да стартира и завърша по друго време.

Промените ще се отразят и върху заплатата
След като се върне от отпуск за развъждане на дете до 2 години, майката може да изиска смяна в работния график. Целта е да съвместява по-добре професионалния и персоналния живот.

С измененията в Кодекса на труда, майката ще има опция да изиска да работи по-малко, или да стартира по-късно работа, с цел да води детето си на детска градина. Може да изиска и повече почивки. Работодателят и служителят се договарят по взаимно единодушие какъв брой време да продължи промененият график. Законът не слага ограничаване. В случай, че се мине на повърхностен работен ден, заплатата също ще намалее.
Остава въпросът дали работодателите няма да употребяват опцията за злоупотреби, да вземем за пример подписване на фиктивни контракти на 4 часа, а също по този начин дали всяка компания ще има опция и доходност да поддържа кадър на 4 часов работен ден.

В Кодекса на труда се направи и още една смяна, която касае родителите - ще могат да си трансферират един на различен до 5 месеца от неплатения годишен отпуск за развъждане на дете от 2 до 8 години. Досега такава опция нямаше и в случай че дните не се употребиха, горяха.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР