След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба

...
След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба
Коментари Харесай

По-евтин ли е хлябът в Румъния от нашия

След приемането на мярката за унищожаване на Данък добавена стойност върху хляба и брашното, в цялата страна към този момент хлябът е с 20 на 100 по-евтин, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. " Информацията, която имаме, защото ние сме снабдители на всички места на самун, е, че всеобщо са свалени цените. Няма обитаемо място в България, където да не са по-ниски цените ", уточни тя.
 
Проучване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция сподели, че хлябът в действителност поевтинява, само че не на всички места с предстоящите 20 %. Намалението е приблизително с към 10 %, то е от 5 до 40 стотинки, според от типа на хляба и на комерсиалния обект. Производители разясниха, че съгласно тях премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното няма по какъв начин да компенсира повишаването на газа и на пшеницата. Те считат, че цената на хляба до месец още веднъж ще се увеличи. Някои показаха, че ще стигне и до 3 лв.. Това мнение не се поддържа от Мариана Кукушева, която предвижда, че оповестеното покачване с 32 на 100 на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в околните два месеца.
 
Покачването на цената на хляба не е толкоз елементарен развой, тъй като той е обвързван с приемане на нова цена от страна на комерсиалните вериги, които в границите на шест месеца преглеждат предлагането, сподели тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, само че тази себестойност в действителност не може незабавно да се отрази върху доставната цена на хляба. От през вчерашния ден до през днешния ден нямам доверие да има каквото и да е покачване на цената на хляба, безапелационна е Кукушева. „ Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да усещат въздействието на тази значима обществена мярка, която работи в целия свят, освен в Европа “, съобщи Кукушева.
 
По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в границите на 17-18 на 100. Те изясняват, че вадят от доставната цена Данък добавена стойност, а не върху продажната, само че пазарът ще ги поправя, тъй като никой не е по-силен от пазара, съобщи Кукушева.
 
За потребителя всяка стотинка е значима, изключително за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са главните консуматори на самун, сподели още тя.  Кукушева напомни, че мярката ще бъде в действие до юли 2023 година и добави, че към този момент се следи повишаване на продажбите на самун. „ Виждаме, че стартира да се купува от ден на ден самун. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка “, добави тя.
 
 istock istock
Според ръководителя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една извънредно обществена мярка. От думите ѝ стана ясно, че сега се следи и поевтиняване на брашното. „ В момента цената на зърното е постоянна и не оказва пагубно въздействие върху цената на брашното “. Тя изясни, че към момента не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е завършила жътвата и се знаят дефинитивно всички добиви.
 
В Монтана цената на хляба падна с към 10%, само че производител предвижда, че ще се вдигне отново до месец, в случай че горивата продължат да порастват
 
С премахването на Данък добавена стойност върху хляба от 1 юли цената в Монтана е паднала с към 10%, сподели за Българска телеграфна агенция Валери Кръстев, притежател на най-голямата локална компания за произвеждане на самун. Той посочи, че цената не се образува единствено от Данък добавена стойност, а и от доста други неща. От 1 юли цената на природния газ, с който работят в неговата компания, е с 32% по-висока. Цените на горивата не престават да порастват и в случай че до месец тази наклонност се резервира, то ще се наложи ново повишаване на хляба, уточни той.
 
С премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното от 1 юли мелничарите понижиха цените с 10 %, а не с 20%. Няма по какъв начин производителите на самун да понижат с 20%, съобщи Кръстев.

Във Враца понижението за другите типове самун е от 5 до 40 стотинки, сподели Веселка Георгиева, шеф на супермаркет. Сега най-разпространеният тип самун от 700 грама – бял и стандартизиран, нарязан и опакован, се продава по 1,35 -1,40 лв., а преди дни е достигал цена 1,80 лв. в магазина, споделя тя. По-ниски са цените и на хляба с добавки на други типове брашно, ядки или семена.

В област Плевен сред 10 и 24 стотинки е понижението в цената на хляба. Проверка на Българска телеграфна агенция сподели, че хлябът е поевтинял сред 10 и 20 стотинки в Русе след премахването на Данък добавена стойност. Българска телеграфна агенция ревизира и каква е цената на хляба и в прилежаща Румъния, където от няколко години Данък добавена стойност върху насъщния е девет %. Въпреки че параленост е доста мъчно да се направи, защото има най-различни типове самун, за информация взехме огромна хранителна верига, която има магазини и от двете страни на река Дунав.
 
Ако в румънския магазин цената на 600 грама тостерен самун от бяло брашно - родно произвеждане, е 3,99 леи или 1,60 лв. (1 румънска проливам е 0,40 лева), то в комерсиалния обект в Русе цената му е 1,65 за 550 грама. " Златната Добруджа ", която е 600 грама, е 2,19 лв., белият самун - тостер, който е 500 грама, е 1,65 лв., а селският самун - 650 грама, е 1,69 лв..
 istock istock
В комерсиалните обекти в Търговищко хлябът е с по-ниска цена, само че какъв тъкмо е процентът на понижението мъчно може да се дефинира поради типа на обекта – верига, междинен или дребен магазин. Производителите на самун и хлебни произведения са безапелационни, че са свалили цената с 20 на 100 след въвеждането на мярката за унищожаване на Данък добавена стойност върху хляба и брашното. Пред Българска телеграфна агенция шефове на две от огромните компании за производства на самун в Търговище – „ Яс-ка “ ООД и хлебопекарна „ Дружба “ обаче обявиха, че към момента работят с брашно, закупено на старите цени.
 
Цената на хляба в шуменските магазини е по-ниска след гласуваната от Народното събрание нулева ставка на налог добавена стойност (ДДС) за доставка на самун и брашно. Най-значително е понижението на цените в огромните търговски вериги, откри инспекция на кореспондент на Българска телеграфна агенция.
 
В един от хипермаркетите в града цените на най-купуваните хлябове варира от 1,33 до 1,74 лв.. Най-евтино, за 1,24 лв., се предлага самун „ Добруджа ". След въвеждането на нулевата ставка на Данък добавена стойност, цената  на хляба е намаляла с към 20 %, най-евтини са „ Добруджа “ и елементарният бял самун, разясниха търговци в магазина. Те припомниха, че огромните вериги за хранителни артикули в страната оферират на промоция и хлебни произведения.
 
Цената на „ всеобщия " самун в Силистренско варира от 1,40 до 1,80 лв., сподели силистренският хлебопроизводител Александър Сабанов. Цената по веригата от зърното до хляба е без Данък добавена стойност, което въздейства и за намаляването на цената на хляба. Сабанов е песимистичен за появилите се в някои медии прогнози за това, че има възможност от Украйна да се внася по-евтино зърно, защото то ще се оскъпява от превоза. Няма да има въздействие върху цените на национално равнище, тъй като няма да може да се обезпечи задоволително зърно, което да влезе от Украйна заради неналичието на черноморски пристанища, през които могат да се товарят огромни кораби.
 

Държавата би трябвало да дефинира таван за цената на хляба в магазините, сподели за Българска телеграфна агенция Димитрина Иванова, шеф на хлебозавода в град Белослав, един от най-големите във Варненския район. Според нея след свалянето на Данък добавена стойност върху брашното, производителите са понижили цените, само че не и търговците. Има магазини, където надценката е 50 стотинки на численост самун, изясни Иванова и посочи, че това е облага за търговеца, само че е в ущърб както на производителите, по този начин и на крайните консуматори.
 
Скокът в цената на газа обезсмисли намаляването на Данък добавена стойност, сподели още Иванова. Според нея, при тази обстановка, е редно страната да намерения по какъв начин да поддържа бизнеса освен поради покачването на тока, а и на този енергиен източник. В противоположен случай по-малките производители, както и тези, които са напълно на газ, са застрашени от банкрут, уточни Иванова. Тя посочи, че доста от сътрудниците ѝ са обезпокоени, тъй като не са наясно докога ще има газ и каква ще е цената му.

Хлябът в София коства 2.20 лева, а в Белослав - 1.30 лева

За производителите в действителност облекчението е единствено за Данък добавена стойност върху брашното, разяснява още Иванова. Тя напомни, че това е единствено една от суровините, които се влагат в хляба. Всяка седмица получаваме информация, че другите артикули, които употребяваме, нарастват – квас, вода, опаковки и така нататък, изясни Иванова.
 
Тя уточни още, че страната е редно да почисти и неяснотите към нормативната уредба, която дефинира какво в действителност е самун. Аргументът ѝ е, че сега закуските не са насъщ, както и тестото, и за тях няма понижение на Данък добавена стойност.
 
След влизане в действие на нулевата ставка на Данък добавена стойност за самун и брашно, в област Кърджали хлябът се предлага на комерсиалните вериги с сред 20 и 25 ст. по-евтино споделят производители и търговци, а в пазарската кошница той е с сред 20 и 30 ст. по-евтин, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. В търговката мрежа в регионалния град се предлага самун главно на локални производители и такива от Хасково.
 
„ Цената, на която сме доставяли до момента хляба на търговците, към днешна дата е с 25 ст. по-ниска. Намалението би трябвало да се усети при крайния консуматор, само че за производителя нулевата ставка не е облекчение “, споделя за Българска телеграфна агенция Бахар Палова, шеф на „ Хлебопроизводство Кърджали “ ЕООД. Собственици на дребни квартални магазини регистрират, че след влизане в действие на мярката купуват от производителите на цена по-ниска с сред 20ст. и 25 ст. за брой. Респективно понижили са продажната цена с толкоз, с колкото е понижението към тях.
 

Проверка в комерсиалната мрежа в града край Арда демонстрира по-ниска цена на насъщния отпреди няколко дни. От огромна комерсиална верига, една локална верига и два квартални магазина, резултатите демонстрират по-ниска цена на хляба, само че на едно от местата понижение на част от хляба не бе регистрирано. Така в град Кърджали насъщният се купува от 1,09 лева до 1,82 лева за брой, според от типа в огромните търговски вериги и сред 1,50 лева и 1,69 лева за хасковски самун, който по-рано се е продавал в по-малките и кварталните магазинчета на цени сред 1,70 лева и 1,99 лева и сред 1,70 лева до 1,95 лева за създаден в Кърджали.
 
А част от потребителите към момента не са усетили понижението поради пониженото ползване на самун в семействата, споделят купувачи и изясняват, че в случай че допреди година са купували самун 3 до 4 пъти седмично, то в този момент купуват самун два пъти в седмицата.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР