След прекрасния концерт по повод 75 години Духов оркестър Бургас,

...
След прекрасния концерт по повод 75 години Духов оркестър Бургас,
Коментари Харесай

Заповядайте на коледен концерт на Духовия оркестър на 19 декември

След прелестния концерт във връзка 75 години Духов оркестър Бургас, музикантите канят всички свои фенове на Коледен концерт.

В програмата ще се включат млади реализатори от Националното учебно заведение по музикално и театрално изкуство „ Проф. Панчо Владигеров “.

На 19 декември, от 18.30 ч., в зала 2 на експоцентър „ Флора “ ще царува коледен дух, а музикантите ще изпълнят „ Santa claus is comin to town “, „ All I Want for Christmas Is You “ и няколко от своите обичани джазирани коледни мелодии. Разбира се, в програмата ще прозвучи и вълшебна интерпретация по създадената от композитора Иван Коларов „ Бургаски вечери “.

Преди дни Духовият оркестър на Бургас получи най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци „ Сребърно огърлие “. То бе връчено от ръководителя на организацията Станислав Почекански. Същото отличие бе присъдено посмъртно на някогашния диригент Христо Кожухаров, в символ на благодарност и почитание към цялостния му принос, гений и професионализъм. На церемонията присъства още едно значимо име, обвързвано с историята на Духовия оркестър – един от първите му диригенти Йордан Караиванов, който също получи плакет от Съюза в знак на самопризнание за цялостния му труд.

* Оркестърът е една от културните емблеми на Бургас, а със своята непрекъснато обновяваща се стратегия и професионални музиканти съумява да надгради всяко едно от своите достижения. 

Историята на Бургаския духов оркестър стартира още през далечната 1889 година със основаването на дребен духов оркестър за покачване духа на армията, към 24-ти Черноморски пехотен полк. Именно там се поставят основите на актуалната групировка, а в редиците й и до през днешния ден са едни от най-хубавите български музиканти.

През 1890 година капелмайстор на този оркестър е Ян Цернер – един от групата чешки капелмайстори, поканени да дойдат в България, с цел да основат и управляват духовите оркестри към българската войска. Едва ли можем да си представим с какви компликации се е сблъсквал Цернер при основаването на този състав – липса на готови музиканти, на принадлежности и нотни материали, неявяване на обичаи и каквато и да е било професионална музикална процедура.

Седем години по-късно, през 1897 година, капелмайстор става Георги Шагунов. Той свързва името си с културното развиване на Бургас. Шагунов усилва състава на оркестъра, настойчиво работи за професионалната подготовка на оркестрантите. Той е основател на летните концерти в морската градина, които и до през днешния ден са традиция. Шагунов основава голям репертоар, употребен от оркестри в цялата страна. След пенсионирането му, капелмайстор става Филип Кутев, а след него Павел Стефанов.

И незабелязано идва средата на 20 век, когато назрява нуждата от основаването на цивилен духов оркестър в Бургас. През 1947 година той към този момент е реалност, откъдето стартира и неговата по-съвременна история. Съставът е образуван от 32 оркестранти с диригент Венелин Ангелов, който прави доста потребна репетиционна, организаторска и художествено-творческа активност. Така за малко време духовият оркестър става неизменима част от културния живот в Бургаска област – нещо, което не се е трансформирало и до през днешния ден.

Ангелов предава диригентската палка на Кирил Дончев. Не би трябвало да се не помнят Йото Игнатов, Милчо Божков, почетният жител на град Бургас Йордан Караиванов. Последният става диригент през 1975 година. С юношески ентусиазъм, безстрашие и огромна обич към музиката, той се заема да възроди най-хубавите обичаи в креативната биография на оркестъра и града. Привлича ново попълнение от музиканти, съумява да усили състава до 40 реализатори. С изнесените премиерни концерти престижът на духовия оркестър пораства, а в програмата се откроява авторският концерт на маестро Георги Шагунов, концертите с възпитаници и преподаватели от музикалното учебно заведение, както и трайното съдействие с изпълнителите от операта и филхармонията в град Бургас.

В по-новата си история, през 2008 година оркестърът става част от Оперативна програма „ Летен спектакъл, фестивали и концерти “ при Община Бургас. За няколко години се сменят няколко доста амбициозни диригенти, един от които е Иван Ганев – персона с доста мощен темперамент. Започва смяна на репертоара на оркестъра в посока поп рок и джаз репертоар, който да е със модерно звучене и наличен за по-широка аудитория.

През 2014 година на диригентския пулт застава Христо Кожухаров. Потомствен музикант с богата музикална биография, приключил Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в София, след това работа в НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ – Бургас като учител по кларинет и камерна музика. Дългогодишен началник е на методическото обединяване по камерна музика. Концертмайстор от Симфоничен оркестър на Държавна опера – Бургас и Бургаски духов оркестър. Многоуважавана персона в град Бургас. Христо Кожухаров е доайенът на диксиленд и биг бенд музиката в град Бургас. Помага на оркестрантите да припознаят джаз музиката и да стартират да вършат независими импровизации по време на концертите, нововъведение, което е извънредно добре признато от публиката. Цялата общност скърби при неговата кончина на 4 май 2018 година.

След неочакваната кончина на Христо Кожухаров, диригент на оркестъра става Анастас Камиларов. Музикант, приключил НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ със компетентност кларинет при учен Петко Радев. Познат и почитан в средите на музикантите както в страната, по този начин и в чужбина. Под неговото управление оркестърът напълно обновява репертоара си. Става един пълностоен биг бенд. В жанрово отношение става толкоз богат, че може да извършва всичко от типичен творби, през поп рок преработки, до диксиленд и биг бенд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР