След преговори с Бойко Борисов руският президент Владимир Путин потвърди,

...
След преговори с Бойко Борисов руският президент Владимир Путин потвърди,
Коментари Харесай

Балкански поток има „политическо одобрение“, руснаците поискаха гаранции от България след визитата на Борисов

След договаряния с Бойко Борисов съветският президент Владимир Путин удостовери, че "Газпром " "проучва в на практика проект " прокарването на втора тръба от "Турски поток " от Турция към България. С това най-логичният от позиция на инфраструктурата маршрут за "Турски поток " - България, Сърбия, Унгария - получи утвърждение на политическо ниво, без значение от мъчителните мемоари за неуспеха на "Южен поток ", изяснява съветският вестник, представен от Българска телеграфна агенция.

Заради отхвърли от "Южен поток " "Газпром " изгуби 800 милиона евро, уточни след договарянията Владимир Путин. "Е, писахме ги като загуби, какво да вършим ", добави съветският президент, представен във "Ведомости ".

"Турски поток " може да стигне до България посредством "балкански клон ", отбелязва официозът "Росийская газета ", наричайки това "главната вест " от диалозите Путин-Борисов.

"Винаги сме обсъждали с турските си сътрудници въпроса за вероятно излизане на "Турски поток " в Европа, в това число през България. И през вчерашния ден президентът на Турция господин Ердоган още един път го удостовери в диалога ни по телефона ", цитира изданието думи на съветския водач.

"Виждам, че и българската страна съжалява за неуспеха на плана "Южен поток ", тъй като - никой не се съмнява в това - реализирането му щеше да е доста преференциално за България. Но ще опитаме да минем от другаде, в тази ситуация през Турция ", уточни Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изясни по какъв начин "Турски поток " може да бъде прокаран до България, написа в заглавие "Взгляд ". Както съобщи Песков, Русия е подготвена да разиска с България и прокарването на директен газопровод през Черно море, прецизира "Комерсант ".

Едва преди три дни прочее "Газпром " направи на Турция рабат от цената на газа за 2015-2016 година (1 милиард $ ретроактивни плащания) в действителност в подмяна против прокарването на директна втора тръба по територията на Турция, добавя всекидневникът. Според негови източници обаче в бъдеще може да се построи трета тръба от "Турски поток ", която "да стигне непосредствено в България ".

По думите на Путин Русия желае от България гаранции за бъдещия план (за втората тръба), показва "Комерсант ". По данни на вестника Москва "вижда като гаранции вложения в развиването на българска мрежа от газопроводи, с цел да бъде одобряван газът от "Турски поток " и доставян по-нататък за Сърбия ".

Това разширение на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания "Булгартрансгаз ", или със средства на Европейската комисия, в това число в границите на предпочитани планове за развиване на инфраструктурата, допуска съветското издание.

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не попада в дневния ред, прецизира съветски специалист пред "РБК ".

За да насочи газа от втората тръба на "Турски поток " към България, "Газпром " не се постанова да строи скъпи спомагателни мощности, споделя Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича настоящата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания "Ботас " потреблението му в реверсивен режим, а България да обезпечи създаване на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно систематизиране на газа, разсъждава експертът, съгласно който "става дума таман за такива гаранции от страна на България ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР