След представянето на Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор

...
След представянето на Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор
Коментари Харесай

Икономист по Дарик: Енергийната стратегия залага на мега проекти, а не се справя с енергийната бедност

След представянето на Стратегическата визия за развиване на електроенергийния бранш на България2023 –2053 година, Руслан Стефанов - основен икономист в Центъра за проучване на демокрацията, и сътрудниците му разгласиха явен и необорим разбор със заглавие " Завладяната българска енергетика – с небосвод до 2053 година ". В студиото на Дарик Стефанов показа обстоятелствата, събитията и предстоящите ефекту върху българската енергетика от сходна тактика.

Правилата за стратегически документи са ясни в една демократична страна, стартира гостът. " Общественото разискване на тактиката въпреки всичко се състоя, само че единствено в медиите.Тук дорилипсва координация в комисията за енергиен преход. Този проект даже не е коментиран обществено " продължи той. Няма изясненост какъв е потенциалът на българската администрация да ръководи сходни мегапроекти.Самият факт, че се плануват 4 нови нуклеарни реактора, без изясненост, е рисково в дълготраен проект, сподели Стефанов.

Най-важен и централен въпрос за българската енергетика, който от Центъра за проучване на демокрацията са сложили още през 2009 година, е енергийната беднотия. Тогава 63% от семействата, а през днешния ден към 40%, са енергийно небогати - това е един от най-високите проценти на европейски равнище. Отделно, добавя специалистът, този % може внезапно да се усили в днешните условия, а заложената нова тактика не дава отговор на фундаменталния въпрос - по какъв начин може това нещо да се понижи и ограничи. Планът залага на реализацията на мега планове, а не на решаването на този проблем.

Еднократното финансиране на фотоволтаици за семействата е половинчато, в случай че не се позволи те да продават сила на ЕРП-тата. Гостът съпостави това с предоставяне на риба, само че не и научаване по какъв начин се лови.

" Когато нещо се прави по подобен непрофесионален метод, то отваря порти за всички корпоративни ползи. Без да се приказва за различни технологии, модулни реактори и капацитетана администрацията за реализация, всичко се прави в режим " бързане ", което нормално значи едно - тъкмо избрани пари да се дадат на тъкмо избрани хора ", съобщи Стефанов.

Стефанов удостовери, че не е редно, когато едно служебно държавно управление е отказало да изготвя бюджета за идната година под предлог, че не може да се ангажира с сходни основни тематики, само че в това време построява тактика, която е с дълготраен обсег на деяние. " Не че не би могло служебното държавно управление да изготви сходна тактика ", продължи той, " само че тя сигурно би трябвало да премине през доста по-високи стандарти за бистрота от естествените. Такива липсваха, за жалост ", добави той.

На въпрос на водещия Георги Донков по отношение на мълчанието на партиите по тематиката гостът отговори, че сега никоя партия не може да си разреши да бъде отрицателно настроена към бизнеса. Става въпрос за корпоративни енергийни лобита, съобщи той.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР