След повече от 20 години, днес, макар и само за

...
След повече от 20 години, днес, макар и само за
Коментари Харесай

След 20 години и 1 млн. инвестиции Бузлуджа отвори врати

След повече от 20 години, през днешния ден, въпреки и единствено за ден, монументът „ Бузлуджа ” отвори за първи път порти за туристи.

Официално напролет на идната година постройката би трябвало да бъде отворена за визити. 8 години напъните на доста доброволци, донори, както и извоювани планове бяха нужни, с цел да се стигне до деня, в който влизането в " Бузлуджа " е безвредно.

„ Сградата е безвредна. Може да се влиза в нея, няма заплаха от падащи предмети, няма заплаха от попречване. Мозайките са нормализирани. Наистина това са страхотни вести ”, съобщи арх. Дора Иванова.

„ От Канада до Австралия и от Китай до Аржентина безусловно. Аз няма път, в който да съм тука и да не съм видял хора от целия свят ”, уточни реставраторът Радослав Илиев.

„ Следващата огромна стъпка е покривът, построяването на прозорци, за което към този момент започваме да работим от в този момент ”, акцентира проектант Иванова.

След повече от 30 години, някой още веднъж стъпиха в постройката. Очакванията са „ Бузлуджа ” да бъде отворена за туристи напролет

„ Не може да се ангажираме с съответна дата, само че след края на зимния сезон в най-кратък период работим да бъде отворена постройката ”, акцентира арх. Дора Иванова.

До в този момент близо 1 милион лв. са били нужни за стабилизиране на мозайките в „ Бузлуджа ”, най-голямото мозаечно пано в Европа, както и за почистване и обезопасяване на постройката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР