След последния огромен скандал около Facebook, при който стана ясно,

...
След последния огромен скандал около Facebook, при който стана ясно,
Коментари Харесай

Facebook знае плашещо много за вас. Ето как да разберете точно колко и какво

След последния голям скандал към Фейсбук, при който стана ясно, че данни на 50 млн. консуматори са били манипулирани и употребявани с политическа цел, се чуха голям брой апели за заличаване на профилите в обществената мрежа.
Истината е, че Фейсбук знае плашещо доста персонална информация за нас. Целият му бизнес лежи върху следенето на това какво вършат потребителите в мрежата и в интернет като цяло и използването му за реклама.
Има обаче метод да разберете какво и какъв брой знае уеб сайтът за вас. Ето по какъв начин:
Влезте във Фейсбук, натиснете дребната стрелка в горния десен ъгъл и отидете на Settings, след това на Ads и по-късно на Your ad preferences.
По принцип Фейсбук следи и запаметява всичко, което "харесвате ", както и какво вършиме въобще в интернет. Получава информация и от мобилните приложения, които ползвате, в случай че на телефона си имате и някое от нейните (Facebook, Messenger, Instagram и др.).
На категорията Your ad preferences евентуално ще видите много информация, в случай че имате профил от доста време насам. След като сканира всичко, което вършиме онлайн, Фейсбук ви построява профил, който можете да видите на Your categories. Там е вашата информация, която уеб сайтът споделя с рекламодателите. Така им разрешава да таргетират избрани групи хора с продуктите и услугите си.
Имате опция да зачерквате информация от този профил, само че не е доста ясно какво въздействие ще има това върху рекламите, които ви се демонстрират, в това число политически. Въпросната информация по този начин или другояче към този момент е регистрирана.
Имайте поради, че Фейсбук следи и местоположението ви, когато се вписвате от телефона си, като прави това и посредством Instagram (приложение, което купи преди години).
Единственият метод да накарате Фейсбук да НЕ ви следи въобще е да спрете да употребявате всичките му услуги, в това число приложенията. Ползването на обществената мрежа е гратис точно тъй като тя се устоя посредством рекламодателите, само че последните разкрития сочат, че сигурността на потребителите е заложена на карта. Затова е добре да внимавате какво вършиме онлайн, в случай че не желаете да разкривате прекалено много за себе си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР